År 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, vår 2007, höst 2007, vår 2008, höst 2008 vår 2009, vår 2010

September

090905 Viskaforscupen

 

Resultatbörs:

 

090912 BN-brottningen

Uddevalla

 

Det var Olivia Henningsson, William Sahlbom, Emil Johansson och Alexander Fredman som deltog i årets BN-brottningarna. Alla brottarna fick möta tufft och hårt motstånd av både svenska och norska brottare.

 

Olivia, som är förstaårs-Flicka/Äldre mötte fyra duktiga tjejer som alla är sistaårs. Först ut var Frida Ryberg, Oslo BK, och där förlorade Olivia på poäng. I andra matchen stod Josefine Nordqvist, BK Bryggan, för motståndet och Oliva var revanschsugen och vinner snabbt på fall. I tredje matchen var det ärkerivalen Delice Wallin, BK Bryggan, som Olivia mötte. Nu blev det tufft och båda tjejerna ville ju vinna men Delice står som poängsegrare efter två tuffa perioder. I sista matchen mötte Olivia Frida Håkansson, AK 77, och Olivia kämpade på och ville verkligen vinna och efter två jämna perioder stod Olivia som segrare. Detta gjorde att Oliva kämpat sig till en fin bronsplats.

 

Emil och Alexander gick i samma vikt och då det var fem invägda blev det round-robin. Emil inledde med att möta en duktig norsk kille, Jacob Andre Agerup, BK Atlas/Fredrikstad. Det blev en snabb förlust som gjorde Emil taggad inför nästa match som var mot Tor-Ali Derbitchev, Skedsmo BK, och där vann Emil på fall. Nästa gick mot klubbkamraten Alexander och det blev en rysare i tre perioder. Alexander vann första perioden, andra perioden gick till Emil och även tredje vilket gav Emil poängsegern. Nu var det dags att möta hemmabrottaren Petter Ingmann, Uddevalla AK, och nu var Emil trött i kroppen efter en lång dag i hallen och orkade inte riktigt utan förlorade på fall. Med två vinster och två förluster blev resultatet en fin bronsplats.

 

För Alexanders del slutade han oplacerad. Även William kämpade tappert men slutade oplacerad.

 

Resultatbörs

 

Knatte 35 kg; 1) Jacob Andre Agerup, BK Atlas/Fredrikstad, 2) Petter Ingmann, Uddevalla AK, 3) Emil Johansson, Vänersborgbrottarna, Oplacerad) Alexander Fredman, Vänersborgbrottarna

 

Knatte 38 kg; 1) Alex Gjellseth, Uddevalla AK, 2) Jørgen Cindahl, Moss AK, 3) Hugo Flensèn, Lidköpings AS, Oplacerad) William Sahlbom, Vänersborgbrottarna

 

Flicka/Äldre 48 kg; 1) Delice Wallin, BK Bryggan, 2) Frida Ryberg, Oslo BK, 3) Olivia Henningsson, Vänersborgbrottarna

090919 Knattiaden

Kungsbacka

 

Under helgen var det dags för årets upplaga av Knattiaden, en stor tävling för brottare, arrangerad av Kungsbacka BK. Från Vänersborgsbrottarna deltog William Sahlbom och Emil Johansson.

 

Bäst gick det för William som inledde med en snygg seger på teknisköverlägsenhet mot Kevin Ackeman, Göteborgs AK. Därefter följde en tuff match mot Alexander Olsson, Kungsbacka BK, som slutade med fallseger för William. I tredje och avgörande matchen mötte William Mattias Lindström, AK 77, och det blev en uppvisning i rullningar och snygga, snabba grepp och kontringar och i slutet pressar William ner motståndaren i mattan och vinner på fall. Guld till William!

 

Emil mötte i sin första match en duktig kille, Casper Månsson, från Varbergs BOIS och trots att Emil är snabb i vändningarna så står han inte riktigt emot utan blir besegrad på fall. I nästa match möter Emil Ludvig Ljungström, BK Falkenberg, och nu är Emil taggad och går in på mattan i ett aggressivt och högt tempo. Men orutin leder till en kontring och ytterligare en fallförlust är där. Bra kämpat av Emil som tyvärr blev oplacerad.

 

Resultatbörs

 

Knatte 35 kg; 1) Lukas Ahlgren, BK Viking, 2) Sebastian Hansson, Hököpinge, 3) Jacob Agerup, BK Atlas, Oplacerad) Emil Johansson

 

Knatte 38 kg; 1) William Sahlbom, Vänersborgsbrottarna, 2) Alexander Olsson, Kungsbacka BK, 3) Kevin Ackeman, Göteborgs AK

090926 Västkustträffen

Falkenberg

 

Västkustträffen arrangerades av Falkenbergs BK i helgen och Emil Johansson från Vänersborgsbrottarna deltog.

 

Emil jobbade på och fick slita hårt för de poäng han tog men tyvärr räckte det inte utan han blev oplacerad i tävlingen.

 

Oktober

091003-04 Ores säsongstartstävling

 

Emil Johansson åkte till Vinslöv för att tävla. Mötte som brukligt är Jacob och Lukas, det går ju inte att få bättre sparring :-)

Han blev oplacerad i tävlingen men njöt av övernattning i Hästveda.

091010 Hallsbergsträffen

Hallsberg

 

Resultatbörs

 

091018 Skaraborgsserien

Skövde

Årets första nybörjartävling var nu i helgen. Från Vänersborgsbrottarna deltog August Andersson, Emil Johansson och Jennifer Hoffmann.

 

August visade i första matchen mot Albin Dalstam, Töreboda ABK, att han tränat hårt under sommaren. Han visade upp flera grepp och slutade med flera snygga rullningar innan matchen var över och August vunnit på poäng. Inför andra matchen var det nervöst, hur skulle han kunna göra lika bra en gång till? Men taggad till tusen och coachad av tränaren så går han in på mattan och möter Emil Eklund, Mariestads ABK, och så fort domaren blåser i pipan så är August redo och tar ett stadigt grepp om sin motståndare och via ett snyggt nacksving kastar sin motståndare i mattan och lägger honom på fall. Första guldet var bärgat till Vänersborg.

 

Emil, som tävlar i licens gruppen, fick endast en motståndare så pressen var stor på att vinna. Han mötte Oscar Svensson, Skövde ABK, och Emil tog kommandot från start och lade sin motståndare på fall under halvminuten. Andra guldet till Vänersborg.

 

Jennifer genomförde sin absolut första tävling i Skövde. Första matchen mot Othilia Lenz-Gorner, Skövde ABK, blev en tuff start där Jennifer knappt hängde med i greppen. I slutet av andra perioden så förlorar hon på fall. Andra matchen gick mot Ida Oskarsson, Falköpings ABK, och det blev en kort match och ytterligare en fallförlust. När det var dags att möta Martina Wedebrand, Lidköpings AS, så var Jennifer sugen på att få vinna. Hon går in på mattan och öppnar upp med fina dyk och plockar snabbt poäng. Jennifer vinner första perioden med poängsiffrorna 8-2. I andra perioden var det tuffare och jämnare och Jennifer förlorar med siffrorna 3-4. Nu var det dags för tredje och avgörande perioden. Jennifer fortsätter göra fina dyk på fotled och plockar poäng. När det står 6-1 till Jennifer så lyckas hon lägga motståndare på fall. Med två förluster och en vinst så blev det en bronsmedalj att ta med hem.

 

Resultatbörs

Fy 29 kg

1) Ida Oskarsson, Falköpings ABK, 2) Othilia Lenz-Gorner, Skövde ABK, 3) Jennifer Hoffmann, Vänersborg ABK

Ky 26 kg

1) August Andersson, Vänersborg ABK, 2) Albin Dalstam, Töreboda ABK, 3) Emil Eklund, Mariestads ABK

Kä 35 kg lic

1) Emil Johansson, Vänersborg ABK, 2) Oscar Svensson, Skövde ABK

091023-25 Kolbotn Cup

Kolbotn/Norge
(Texten och bilden tagen från www.ttela.se)

Internationell titel för Olivia

 

Olivia Henningsson, Vänersborgs ABK, vann i helgen den norska tävlingen Kolbotn Cup.

Det var hennes första internationella seger. Fyra matcher utan förlust blev facit.

I Kolbotn Cup deltog Vänersborgstjejen Olivia Henningsson i flickor 12 år, 49-kilosklassen, tillsammans med fyra andra tjejer.

För henne blev helgen mycket lyckad. Efter fyra matcher, och lika många segrar, hade hon endast släppt en poäng till motståndarna och turneringssegern var i hamn.

– Det kändes jättebra att vinna, säger hon. Men det var nervöst att tävla, jag kände mig lite trött också.

MÄSTARTJEJ. Olivia Henningsson från Vänersborg tog sin första internationella seger i helgen.

 

Tränaren mer än nöjd

Det syntes dock inte på resultatet och tränaren Rickard Johansson var mer än nöjd med helgen.

– Det var utomordentligt bra gjort. Hon var den som var mest teknisk av all de 374 brottarna. Kolbotn Cup är en bra tävling, man måste vara duktig för att vara med där. Till exempel är italienska och rumänska brottare med, säger han.

En turneringsseger i en internationell tävling gör att viljan att träna mer och lusten att bli ännu bättre blir större, tycker Olivia Henningsson.

– Jag tänker igenom vad jag kan bli ännu bättre på och jag vill bli bättre också.

Framtiden har hon inte funderat över så mycket. Som en dröm finns de olympiska spelen, men så långt fram är inte tankarna än. Tränare Johansson spår en bra framtid för henne.

Ljus framtid

– En ljus framtid om hon bara kan ha en fortsatt glöd. Hon kommer gå mycket långt. Hennes viktigaste egenskap är järnviljan.

Hon har hållit på med brottningen i fyra års tid men tycker inte att tävlingsmomentet är det roligaste, istället är det träningen.

– Det är en utmaning varje gång och det är alltid jobbigt när vi tränar, har hon som förklaring varför hon tycker träningen är roligast.

 

Victor Jensen

November

091031-091101 Lilla Mälarcup

Västerås
 

Två av Vänersborgsbrottarna deltog i Sveriges största tävling, Lilla Mälarcup. Det var Emil Johansson och Micaela Haglund.

 

Micaela, som tävlar i Kvinna/Ungdom 60 kg, genomförde sin första tävling för säsongen. Hon har först drabbats av Borrelia för att därefter skada sitt ena knä. Nu var det premiärnerver som styrde. Hon mötte Thilda Johansson, BK Enig, i första matchen och det blev en jämn och tuff fight. Efter tre perioder blev det en knapp poängförlust. I andra matchen mötte hon Moa Nygren, HBG Wrestling Team, och nu märktes det tydligare att Micaela saknade tävlingsrutin för säsongen. Det blev ytterligare en poängförlust. Trots att Micaela brottades stabilt saknades det där lilla extra men nu när hon startat sin säsong så kommer snart vinsterna.

 

Emil, tävlar i Knatte 35 kg, mötte först Linus Aldén, IK Björnen, den matchen visade sig bli tuff och utdragen. Emil jobbade taktiskt men fick se sig slagen på poäng. I andra matchen var det dags att möte en landsgranne, Robin Andre Strömnes, T & IL National/Norge. Emil brottades nu mer aggressivt och plockade sakta men säkert poäng och efter två perioder var det en poängseger. I tredje matchen mötte Emil Daniel Mårtensson, BK Pan, och det visste ingen då men det var blivande klassegraren som Emil fick möta och Emil gick in på mattan oförberedd på den explosivitet som han fick möta. Det blev en snabb match som tyvärr slutade med fallförlust. Men med en vist i bagaget slutade Emil på en 19:e plats av 29 invägda. Bra brottats.

091121 Mikael Ljungberg Cup

 

I helgen brottades Emil Johansson och William Sahlbom i Mikael Ljungbergs Cup i Mölndal.

I 35-kilosklassen ställde 13 brottare upp och Emils första match gick i tre ronder mot Hampus Arnehäll, Uddevalla AK. Tack vare mer aggressiv brottning i tredje ronden kunde Emil vinna matchen. Sedan följde två fallförluster mot Johan Rosander, Töreboda ABK, och Rickard Persson, Kinna AK. De gick sedan vidare från gruppen och vann silver respektive brons.

William som gått upp en viktklass till 42 kg startade dagen med en snabb vinst mot Jonathan Carlsson, Skene BK, sedan följde även för honom två förluster. Den första mot Arvid Åberg, Örgryte IS, som vann klassen och Mattis Sandell, Tranås BK, som senare blev bronsmedaljör.

 

091129 Skaraborgsserien

Falköping

 

Under söndagen gick årets andra nybörjartävling av stapeln, denna gång var det Falköpings ABK som arrangerade tävlingen och Vänersborgsbrottarna deltog med 4 brottare, Jennifer Hoffmann, Emil Johansson, William Sahlbom och Niklas Krafft.

 

Bäst gick det för Niklas som i och med söndagens tävling gjorde comeback efter ett uppehåll på nästan 2 år. Han tävlade i Junior 80 kg och fick 3 motståndare. Först ut var Emil Larsson, Skövde ABK, och där visade Niklas att hans träning gett resultat, det blev en poäng vinst med periodsiffrorna 6-0, 2-0. Nästa match gick mot Sebastian Ekwall, Falköpings ABK, och nu visade Niklas upp fina rullningar och slutade efter knappt en minut med att lägga motståndaren på fall. I sista matchen mot Jonathan Saarkari, Skövde ABK, blev det något tuffare. Första perioden slutade med clinch där Niklas tog den avgörande poängen. I andra perioden ökade Niklas tempot och tog poäng på sin motståndare vilket gav en poängseger. Guld till Niklas efter tre matcher. Niklas ska nästa vecka åka iväg till Husum för att delta i Fristils-SM. Vi hoppas att han får en bra tävling där som ger mersmak.

 

William valde att inte bara gå upp i vikt, från 38 till 42 kg, utan även i ålderskategori, från knatte till pojk, trots detta gick det väldigt bra i Williams matcher. Han brottade intensivt metodisk vilket gav honom fallseger i första matchen mot Hugo Flänsén, Lidköpings AS. Därefter följde han upp med två segrar på Teknisk Överlägsenhet mot William Lorentzon, Trollhättans AK, och Joel Berglund, Lidköpings AS. I fjärde matchen mötte han Fredrik Rask, Töreboda ABK, och nu visade William upp sin talang i rullningar innan han lade motståndare på fall efter knappt en halv minut. I finalen mötte William Albin Thorsell, Lidköpings AS, och nu visade det sig att motståndet både var tyngre och äldre. Trots att William kämpade på fick han inte in något grepp utan fick se sig besegrad men en fin silvermedalj blev det.

 

Emil fick två motståndare, Rashad Zeynalov, Trollhättans AK, och William Jason, Lidköpings AS, och trots att Emil brottades bra fick han se sig besegrad, Med två förluster i bagaget blev det en bronspeng till Emil.

 

Jennifer fick en tuff dag med många matcher. Hon vann en match mot Alva Strålman, Skövde ABK, men förlorade de övriga trots stor kämpaglöd. Jennifer slutade på en bronsplacering.

 

December

091205-06 Fristils SM

Husum

 

SM i fristilsbrottning arrangerades i helgen av Husums BK. Till tävlingen åkte Niklas Krafft.

 

På lördagen tävlade Niklas i Senior 84 kg, vilket är en ålderskategori högre än vad han tillhör, men har man nu åkt så långt så kan man lika gärna brottas i två dagar. Det gick inte så bra utan han fick se sig besegrad i två raka matcher.

 

På söndagen däremot tävlade Niklas i Junior 84 kg och nu gick det bättre. Han fick fyra motståndare så det blev Round-Robin, dvs. alla möter alla. Han jobbade målmedvetet och envetet, han plockade poäng på poäng men lyckades inte få till det där lilla sista utan förlorade samtliga matcher på poäng.

091213 Skaraborgsserien/Sjuhäradsserien

Vänersborg/Trollhättan

Text och bilder från www.ttela.se/sport/ungsport/1.676139

Fullt ös på mattan Skaraborgsserien lockade närmare 100 brottare

Om det var glest vid DM-brottningarna i helgen var det desto livligare när ungdomarna gjorde upp i Skaraborgsserien.
Det var tätt mellan matcherna och i många fall gick det snabbt. Ett par lokala brottare visade också bra klass.

Hemmabrottaren Alexander Arveklev ligger illa till i mötet med

blivande bronsmedaljören Pontus Bragd, BK Sana.

Vänersborgsbrottarnas Emil Johansson i överläge mot Erik Larsson, Skövde.

Emil kom fyra i 32 kg-klassen för licensierade brottare.

 

I Idrottshusets A-hall i Vänersborg arrangerade Vänersborgsbrottarna och Trollhättans AK tävlingen Skaraborgsserien, en serie som arrangeras på olika håll i Västergötland under säsongen. 93 unga brottare var invägda, däribland flera nybörjare.

Nybörjartjejer

Hemmaklubbens Nathali Holmström, Josefina Behrendtz och Greta Behrendtz tillhörde de sistnämnda.

– När du tävlar för första gången ska du egentligen inte vinna några matcher, men tjejerna gjorde mycket bra ifrån sig, säger Vänersborgsbrottarnas tränare Rickard Johansson. Greta lyckades bäst och tog en tredjeplats bland sex brottare i 27 kg-klassen. I samma klass kom mer rutinerade Janina Rydell tvåa.

En som har hållit på ett tag på brottarmattan är också Hanna Arwidsson, TAK. Hon visade också att träning ger färdighet och vann 45 kg-klassen.

Tre klassegrare

Bland pojkarna fanns tre lokala klassegrare.

Tobias Behrendtz, Trollhättans AK, tog hem 30 kg-klassen bland knattar äldre ganska lätt medan klubbkompisen Noah Ivarsson, hamnade överst på prispallen i 29 kg bland knattar yngre. Hemmaklubben fick också en klassegrare i William Sahlbom som tränare Johansson lovordar:

– William gick ändå upp en klass viktmässigt och är en kille som kan gå långt, berömmer tränaren.

William vann 40 kg-klassen för knattar äldre licensierade brottare.

 

TVÅSTADSDERBY. William Lorentzon, Trollhättans AK, David Magnusson, Vänersborg, i derbyduell på mattan där William var starkast.

 

 

Resultatbörs

 

081220-21 Glentons Mästarmöte

Bjuv/Sösdala

  

Emil Johansson, William Sahlbom och Olivia Henningsson tävlade i helgen i Glentons Mästarmöte. Till denna tävling kallar man i varje klass in de 10 bästa brottarna i Sverige. Killarna tävlar i Broby och tjejerna i Sösdala.  Tävlingen pågår i två dagar då alla möter alla.  

 

Emil och William förlorade sina matcher men kunde plocka poäng i förlustmatcherna. William brottades jämnt i de flesta av sina matcher. Carl Ågren från Söderhamns BK som vann 38-kilosklassen fick en av sina tuffaste matcher mot William. Det var också nära vinst mot silvermedaljören Djabrail Abzagirov, Nykvarns BK men William lyckades inte trycka ner hans skuldror i golvet. I 35-kilosklassen som Emil brottades i, vann Daniel Mårtensson, BK Pan före Oliver Ågren, Söderhamns BK. Både Emil och William slutade på nionde plats.

 

Olivia gick 6 hårda och långa matcher, vann två utav matcherna på fall mot Daniela Lundström, Östervåla AK och Caroline Hauglund, Limhamns BK och dessutom två matcher på poäng mot Stine Mared, Huskvarna AIK och Antonia Gunnarsson, Östervåla AK. Två matcher förlorade hon, en på poäng och en på fall. Vilket resulterade till att hon kom trea. Mycket bra gjort av en tjej som är yngst i klassen.