Januari
050103 Bombardier
Årets första tävling för Vänersborgsbrottarna gick av stapeln i Kalmar den tredje januari. Tävlingens namn är Bombardier och är en tävling för tjejer i olika åldrar och viktklasser. 140 invägda brottare gick totalt 223 matcher. Från Vänersborgsbrottarna deltog tre tjejer, Emma Svantesson, Micaela Haglund och Jennifer Jacobsson. Under måndagens tävling hade Vänersborgstjejerna en kämpig tid med mycket brottning. De nya reglerna var även de svåra att förstå sig på för tjejerna och i en del av matcherna fik de vara på mattan i mer än fyra minuter.

Bästa placeringen lyckades Micaela kämpa sig till. Hon fick gå flera tuffa matcher och i sista matchen om bronset förlorade hon första ronden, vann den andra ronden och ledde på poäng i den tredje ronden när hon, med endast tre sekunder kvar, förlorar på fall. Därmed blev Micaela placerad på en hedrande fjärdeplacering och blev även bästa vänersborgaren.

Emma och Jennifer gjorde båda två en fin insats under dagen men rådde inte på sina motståndare utan fick se sig besegrade och blev i tävlingen oplacerade.

På måndagskvällen inleddes sedan ett träningsläger för tjejerna som kommer att fortsätta fram till på onsdagen. Träningslägret var Svenska Brottningsförbundets bredd- och elitläger för flickor och kvinnor.

050108 Köpstadsträffen
Årets andra tävling för de licensierade Vänersborgsbrottarna gick av stapeln lördagen den åttonde januari. Färden gick till Skövde för att delta i Köpstadsträffen. Arrangörer var Skövde ABK. Från Vänersborg deltog Rickard Johansson, Fredrik Olsson, Said-Magomed Majrbekov, Simon Johansson, Jennifer Jacobsson, Micaela Haglund och Linnea Olsson.

Simon Johansson var en de vänersborgare som lyckades bra i denna tävling. Han gick obesegrad från match till match och vann sin pool och därmed gick Simon direkt till match om guldet. I den sista matchen mötte han en bra och meriterad brottare från Viskafors, Joakim Lindegren. Joakim, som är sista-års-pojk, tog omedelbart ledningen. Simon kontrade hela tiden men hade ingen chans. Matchen slutade med förlust för Simon och därmed tog han med hem en silvermedalj.

Även Said-Magomed lyckades bra i helgens tävling. I hans viktklass var det tre anmälda. I första matchen tog han ledningen och vann första ronden. I andra ronden ledde Said-Magomed länge men precis innan rondslut fick motståndaren honom på fall och det blev förlust för Said-Magomed. I andra matchen var Said-Magomed laddad och greppade sin motståndare, lyfte upp honom och kastade ner honom på rygg. Said-Magomed följde snabbt efter och pressade ner honom på rygg. Matchen slutade med fallvinst för Said-Magomed och med en silvermedalj i tävlingen.

Micaela fick i tävlingen gå upp från 44 kg till 53 kg för att få motstånd trots detta gjorde hon en fin tävling med många matcher. Hon blev tvåa i sin pool och Micaela fick gå match om bronset. I bronsmatchen försökte Micaela allt och greppade sin motståndare med många fina grepp. Matchen slutade med vinst för Micaela och en bronsplacering.

Rickard gjorde en fin tävling där han blev tvåa i sin pool och därmed tog även han sig till match om bronset. I bronsmatchen var det länge jämnt men för Rickard slutade det med förlust och han hamnade på en fin fjärdeplacering i tävlingen.

Jennifer fick även hon gå upp till 53 kg och gjorde otroligt bra ifrån sig men blev i tävlingen oplacerad.

Fredrik och Linnea gjorde många fina matcher men i tävlingen blev de oplacerade.


Bakerst; Said-Magomed Majrbekov
Längst fram; Rickard Johansson, Micaela Haglund och Simon Johansson

Resultatbörs.
Flickor/äldre 53 kg; 1) Elin Örnell, Töreboda ABK, 2) Malin Fritjofsson, Finspångs AIK, 3) Micaela Haglund, Vänersborgs ABK, 4) Amanda Karlsson, Mariestads ABK.
Pojk 38 kg; 1) Joakim Lindegren, Viskafors AK, 2) Simon Johansson, Vänersborgs ABK, 3) Sebastian Roos, Finspång AIK, 4) Alexander Brobeck, Högalunds SK.
Ungdom 69 kg; 1) Tor Nachtweij, Finspång AIK, 2) Adam Gryvik, IFK Linköping, 3)Alexander Eskebrink, Björneborgs BK,4) Rickard Johansson, Vänersborgs ABK.
Ungdom 100 kg; 1) Fredrik Berntsson, Alebrottarna, 2) Said-Magomed Majrbekov, Vänersborgs ABK, 3) Linus Andersson, Borås BK.


050129 Götaland Open
Inför Götalands Open har vi tre stycken uttagna. Det är Maga, Emma och Mickis. Tillsammans med Curt ska de ragga upp en chaufför och dra iväg till Skara på lördagsmorgon. Vi hoppas att de har en bra dag med många fina matcher. Resten av brottare och familjer ska vila upp sig inför Skaraborgsmästerskapet dagen efter, även den tävlingen går av stapeln i Skara.Under lördagen tävlade många meriterade brottare i Skara. Tävlingen för dagen var Götalands Open och lagen kom från Halland, Göteborg, Småland, Västergötland, Östergötland samt Östfold i Norge. I Västgötalaget ingick tre vänersborgare, Emma Svantesson, Micaela Haglund och Said-Magomed Majrbekov. Götalands Open är en tävling som har lite annorlunda kategorier än vad man är van vid. I vanliga fall tävlar man mot andra som har samma ålder samt vikt, i Götalands Open tävlar men enbart mot dem som har samma vikt oavsett ålder.Under tävlingens gång fick Emma gå upp på mattan i två matcher. Det var två matcher som visade sig vara tuffa och trots att Emma är duktig fick hon se sig besegrad och slutade som trea i sin kategori.

För Said-Magomed var det lika tufft och han fick totalt gå tre matcher mot otroligt duktiga brottare varav många var Juniorer och Said-Magomed tävlar i vanliga fall i Ungdom. I matcherna gjorde Said-Magomed många fina grepp och kopplade taget om sina motståndare men trots stor kämpaanda fick även Said-Magomed se sig besegrad och hamnade på en fjärdeplacering.

Micaela fick gå totalt fyra matcher mot duktiga tjejer. I år var första gången Micaela fick vara med då kravet är att man måste ha fyllt elva år, vilket Micaela gjorde i oktober. I matcherna gjorde Micaela som hon brukar. Hon öppnar upp med ett aggressivt anfall och överraskar motståndaren därefter fortsätter Micaela med att koppla grepp efter grepp till antingen hon vinner på poäng eller lyckas få motståndaren på fall. I samtliga av Micaelas matcher vann hon och gick obesegrad fram till en guldplacering.När dagen var slut och samtliga medaljörer fått sina priser var det dags att utse årets bästa lag på dam- respektive herrsidan. På herrsidan fick Göteborgs Stadslag priset medan dampriset gick till Västergötland. Ledaren som ansvarar för uttagningen för damerna till Västgötalaget är Vänersborgs egna tränare, Curt Molin. Curt fick därmed gå fram och hämta en stor fin pokal att ta med hem.050130 Skaraborgsmästerskapen
I söndags åkte Vänersborgsbrottarna till Skara för att delta i Skaraborgsserien och Skaraborgs Mästerskapen. Medan serien är till för nybörjare inom brottning är mästerskapet till för rutinerade brottare som är licensierade. Mästerskapet är även lite speciellt så till vida att man enbart delar in brottarna i viktklasser, man delar inte in i några åldersklasser utan väger du 50 kg och är tio år kan du få möta en femton-sextonåring som väger 50 kg. 7 brottare inom både licens och nybörjare deltog från Vänersborg. De deltagande brottarna var Rickard Johansson, Viktor Leijon, Adam Granfeldt, Fredrik Olsson, Simon Johansson, Adam Granfeldt och Mattias Forsgren.

SKARABORGSMÄSTERSKAPEN
Som bästa brottare från Vänersborg i Mästerskapet blir nog Simon Johansson. Simon hade en bra dag där han gick från vinst till vinst och vandrade hela vägen fram till guldet. Bland mycket annat måste nämnas det fina fempoängskastet som Simon gjorde. Även Fredrik Olsson hade en fin dag där han kopplade grepp om sina motståndare och matcherna. Han vann alla utom en av sina matcher vilket resulterade i en silverplacering.
Andra brottare som deltog i mästerskapet var; Rickard Johansson och Mattias Forsgren. Båda brottarna kämpade stort och Rickard lyckades inte ta sig till en pallplacering utan placerade sig fyra i tävlingen medan Mattias hamnade på en tredjeplacering.

SKARABORGSSERIEN
Här måste man nog nämna Viktor Leijon som bästa brottare. Han är liten men duktig och gjorde trots sin ringa ålder, 7 år, många fina grepp på sina motståndare. Han gick från vinst till vinst och knep guldet.
Även Adam Granfeldt gjorde en fin tävling med många fina grepp och även Adam fick åka hem med ett guld i fickan.
Emil Stensson gjorde även han en bra insats under tävlingen men blev oplacerad.

Februari
050205 Knalleträffen
I lördags var det dags för årets upplaga av Knalleträffen. En stor tävling för alla brottare. I år hade tävlingen lockat 232 invägda brottare från 33 olika klubbar. Från Vänersborg deltog sex brottare, dessa var Micaela Haglund, Jennifer Jacobsson, Rickard Johansson, Rickard Grötte, Mattias Forsgren och Fredrik Olsson.

Bästa placering fick Micaela. Hon gjorde en suveränt fin insats under tävlingen och gick från seger till seger. Micaela tog sig raskt vidare till finalmatchen där hon mötte Beatrice Carlsson från Lidköpings AS. I den matchen fick Micaela kämpa hårt och trots stor glöd fick hon se sig besegrad men knep i alla fall silvret i sin viktklass, flicka/äldre 44 kg.

Även Jennifer gick i viktklassen flicka/äldre 44 kg men när hon mötte klubbkamraten Micaela fick hon se sig besegrad men eftersom hon vann de övriga matcherna hon gick tog hon sig till match om tredje priset. I den matchen gick hon mot Sofia Hedendahl från Dalsjöfors BK. Jennifer gick in på mattan laddad till tusen men trots stor kämpalust fick hon se sig besegrad och blev placerad på en fjärdeplats.

En annan brottare som ska nämnas är Rickard Grötte som även han tog sig till match om tredjepris. I den matchen var det Rickard som bestämde från början och när matchen var över stod Rickard som matchvinnare och tog bronsmedaljen med sig hem.

Övriga brottare fick kämpa hårt men blev ändå oplacerade i denna tävling. Men vi önskar dem lycka till i nästa tävling.

Prislista
Pojk 66 kg, 1) Joakim Eskilsson, BK Bryggan, 2) Mikael Karlsson, Värnamo BK, 3) Rickard Grötte, Vänersborgs ABK, 4) Jonathan Alperud, Jonsereds BK.
Flicka/Äldre 44 kg, 1) Beatrice Carlsson, Lidköpings AS, 2) Micaela Haglund, Vänersborgs ABK, 3) Sofia Hedendahl, Dalsjöfors BK, 4) Jennifer Jacobsson, Vänersborgs ABK.

050212 Skene cupen
Lördagen den 12 februari åkte 3 vänersborgsbrottare till Skenecupen som arrangerades av Skene BK,det blev en lång dag då det var drygt 170 brottare anmälda inför dagens tävling.

Först ut var Mattias Forsgren i Knatte 35 kg. Mattias knep bronset efter 4 fallsegrar och en förlust mot Anton Kristiansson Nylöse ABK.

I Knatte/äldre 47 kg mötte Viktor Dahlman hårt motstånd i sina 2 matcher som han tyvärr förlorade, men Viktor fick åka hem med en bronspokal i bagaget efter fallförlust mot Tobias Johnsson,alebrottarna.

I Knatte 42 kg fick Kristoffer Aikio vänta nästan hela dagen på sin enda match då det tyvärr bara fanns 2st i 42 kg klassen, men den matchen gick bra och Kristoffer vann på fall över Simon Gunnarsson från Skene BK.


Viktor,Kristoffer och Mattias kämpade på duktigt i sina matcher, bra jobbat!

050219 Laxå Juniorbrottningar
Under lördagen utkämpades hundratalet brottningsmatcher i Laxå Juniorbrottningar. Från vår klubb, Vänersborgsbrottarna, deltog Simon Johansson och Jennifer Jacobsson. Simon deltog i klassen Pojk 38 kg och Jennifer gick i Flicka/Äldre 48 kg.

Jennifer inledde tävlingen kraftfullt och i första matchen var det hon som bestämde takten. Jennifer vann första matchen på poängen 2-1. I andra matchen gick det lite trögare för Jennifer att greppa motståndaren och hon förlorade den matchen. Tredje och sista matchen ledde blev dramatisk. Jennifer förlorade första perioden men vann andra och i den tredje och avgörande perioden ledde Jennifer på poäng när något hände och motståndaren fick ner Jennifer på fall. Med ett dagsresultat på en vinst och två förluster knep Jennifer bronset med sig hem.

För Simons del började dagen väldigt bra med fallvinst i första och fallvinst i andra matchen. I tredje matchen som var poolfinal gjorde Simon sitt bästa men det räckte inte riktigt utan blev en förlust. I Simons sista match för dagen var det match om bronset som gällde. Simon gick in på mattan och var taggad till tusen men motståndaren fick in ett grepp som Simon inte tog sig ur utan hamnade på fall. Men trots den sista svåra förlusten blev Simon placerad på en hedrande fjärdeplacering med åtta andra brottare under sig och tre framför sig.

050226 Tore Nilsson Cup
Så var det dags för årets upplaga av Tore Nilsson Cup i grannstaden Trollhättan. Rickard Johansson, Rickard Grötte, Simon Johansson, Fredrik Olsson, Mattias Forsgren och Kristoffer Aikio var med för att kämpa om medaljerna.

Bäst lyckades Kristoffer och Mattias. Kristoffer mötte Jonathan Jacobsson från TAK i en guldmatch och först anade man att Kristoffer skulle vinna men Jonathan tog ett fint grepp på Kristoffer och lyckades få honom på fall. Därmed fick Kristoffer silverplatsen. Mattias fick kämpa i många matcher och lyckades till slut bärga bronset med sig hem.

Övriga brottare hade en dag med många matcher och bland annat Simon fick möte TAKs brottare.

Mars
050305-06 SM
Till SM for Said-Magomed Majrbekov och Rickard Johansson. Med på resan for Curredutten, Doku-Klas och Emma.050312-13 KvJ SM
Emma Svantesson deltog i SM för Kvinnor Junior. Tävlingen arrangerades i år av Gällivare SK, Med på Emmas resa fanns allas vår egna Curredutten.
Även om Emma var laddad var det en lång resa och formen var inte på topp efter 23 timmar på tåget. Hon kämpade hårt och gjorde vad hon kunde och slet sig fram till en fjärdeplacering. Direkt därefter var det hemfärd och rosen fick frostskador.

050312 Alebrottningarna
Under lördagen deltog sju Vänersborgsbrottare i Alebrottningarna, en tävling som i år lockade deltagare från bland annat Gävle och Danmark. Tävlingen hade mer än 200 invägda brottare och under dagen brottades det mer än 300 matcher. De sju brottare som deltog från Vänersborg var Mikaela Haglund, Jennifer Jacobsson, Simon Johansson, Mattias Forsgren, Fredrik Olsson, Said-Magomed Majrbekov och Rikard Grötte. Tävlingen blev medaljrik för Vänersborgsbrottarna, av de sju som deltog, placerade sig fem på prispallen.

Jennifer Jacobsson gjorde bra ifrån sig och hade en bra dag där hon visade upp fin styrka och smidighet. I första matchen fick hon visa att det gäller att behålla balansen samtidigt som man försöker behålla greppet om sin motståndare. Motståndaren Hannah Sommargren, BK bryggan, Kämpade tappert för att försöka skaka av sig Jennifer men lyckades inte utan Jennifer vann på fall i första perioden. I finalmatchen visade Jennifer upp ett fint register av grepp och även den matchen vann Jennifer på fall men först i tredje perioden.


Jennifer Jakobsson, röd trikå, i överläge och håller sin motståndare, Hannah Sommargren från Göteborgsklubben Bk Bryggan, hårt. Strax efter bilden togs blåste domaren för fall.

På liknande sätt gjorde Mikaela Haglund bra ifrån sig. I första matchen mötte hon en duktig brottartjej, Beatrice Carlsson från Lidköpings AS. Matchen blev otrolig jämn och Beatrice vann första perioden men Micaela vann andra så allt hängde på sista perioden och båda tjejerna var offensiva i sin brottning. En knapp halvminut in i perioden lyckas Beatrice få in ett grepp som inte Micaela tog sig ur och matchen slutade med fallförlust för Micaela. Därefter följde två matcher som Micaela vann och hon slutade därmed på en silverplats.

Även Said-Magomed gjorde bra ifrån sig. Då han tävlar i tyngsta ungdomsklassen 100 kg brukar matcherna bli långa och ljudliga. Även i lördags stämde detta fint. I första matchen mötte han Alebrottaren Fredrik Berntsson, som är en väl meriterad brottare som i USM placerade sig trea. I matchen hördes fallen långt ut i hallen och för Said-Magomeds del slutade matchen med poängförlust, 2 – 0. I nästa match var Said-Magomed mer anfallande i sin brottning och greppade sin motståndare hårt och fällde honom till mattan där Said-Magomed höll kvar honom och vann därmed på fall. Detta gav Said-Magomed silverplatsen.

Simon Johansson hade en dag då formen stod på topp och han kämpade sig fram genom matcherna. Genom att vinna två matcher på raken genom fall tog sig Simon till final. I finalmatchen mötte Simon hårt motstånd i en brottare från Danmark, Tobias Fonnesbek Skals, Team Jylland. I den matchen gav han allt han orkade, tyvärr var det inte tillräckligt utan Simon fick se sig besegrad och slutade på en silverplats.

Mattias och Rikard fick i lördags gå många matcher där de trots stort engagemang blev oplacerade i tävlingen.

050319-20 FT Cupen
Under helgen som varit har 9 tjejer och killar från Vänersborgsbrottarna deltagit i en av Sveriges största tvådagars cuper, FT-cupen. Det är en tävling som hölls för nionde året i rad, arrangerande klubb är Falköpings ABK. Deltagande brottare från VABK var Emma Svantesson, Cecilia Matilainen, Jennifer Jakobsson, Micaela Haglund, Simon Johansson, Rickard Johansson, Fredrik Olsson, Rickard Grötte och Said-Magomed Majrbekov. Totalt var det i år 417 invägda brottare till tävlingen. De deltagande brottarna kom från Norge och större delen av Sverige. Innan tävlingen startade på lördagen var det defilering, dvs. alla domare och deltagande brottare tågar in i salen till musik. Efter inmarschen var färdig talade ordföranden, Marit Fredriksson, om vandringspriset. Därefter startade tävlingen som i år fick hållas på fyra mattor i den stora Odenhallen i Falköping.

Under lördagen tävlade samtliga brottare men för seniorerna var det även enda tävlingsdagen. Emma som tävlade i klassen Kvinna 67 kg genomförde med andra ord sin tävling under lördagen. I klassen blev det tyvärr bara två deltagande och Emmas motståndare blev Therese Riis från Kinna AK. Emma gick in på mattan och gjorde ett första anfall men Therese kontrade och fick Emma ner på rygg och därmed förlorade Emma matchen men fick silvermedaljen med sig hem.

Alla brottarna genomförde under lördagen många fina matcher som de vann de flesta utav. Klubben blev även drabbad av en skada då Fredrik i sin andra match blir utsatt för ett felaktigt grepp och fick med ambulans uppsöka läkarvård. Det var flera timmar senare som man fick kontakt och fick reda på att röntgen inte visade några skador på ryggen men Fredrik får ända vila nu i ett par veckor. Ytterligare en brottare blev utslagen under lördagen och det var Rickard J.

Övriga deltagande brottare från Vänersborg tog sig vidare till söndagens finalmatcher. Det var Micaela, Jennifer, Said-Magomed, Cecilia, Rickard G och Simon som fick gå upp tidigt på söndagen för att hinna äta frukost och värma upp innan tävlingens andra dag startade kl. nio.

Under söndagen var det Cecilia, Said-Magomed och Micaela som lyckades kämpa sig fram till placeringar. Cecilia tog sig via mycket tuffa matcher fram till en bronsplacering.

Said-Magomed kämpade tappert och kopplade först på varje match men hamnade i underläge och blev till slut bronsplacerad. Micaela fick en hård och tuff söndag där hon förlorade poolfinalen och fick gå om tredjepris. I den matchen gick Micaela in och kopplade ett fint grepp och lyckades att få ner sin motståndare på fall och kammade därmed hem en bronsplacering.

Alla deltagande brottare fick uppleva en helg med kamratskap. Arrangerade klubb bjöd samtliga brottare på bio under lördagskvällen. Samtliga brottare fick även i bra lektion i gott sportmannaskap och en massa brottning.

April
050402 Hjällbocupen
Lördagen den andre april kämpade många brottare i Göteborg i Hjällbo Cupen arrangerad av Nylöse ABK. Från Vänersborg deltog fem brottare och samtliga av dessa fem tog sig till en pallplacering.

Bäst gick det för Rickard Johansson som tävlade i Ungdom 69 kg. Han hade en dag där han med hjälp av teknik och styrka gick från seger till seger och i slutet av dagen stod han på guldplaceringen i sin viktklass.Rikard Grötte, Fredrik Olsson och Mattias Forsgren hade även de en dag där deras skicklighet lyste igenom. Samtliga av dem placerade sig på silverplatsen.

Kristoffer Aikio hade något svårare att vinna över sin motståndare men efter att ha kämpat väl och länge stod han slutligen på bronsplatsen.  

050416 Vänerområdets
Lördagen den 16 april åkte Vänersborgs ABK till Lidköping för att delta i Vänerområdets brottningar, första gången tävlingen hölls var 1968. Tävlingen lockade 156 invägda brottare allt uppifrån Örebro ner till Vinslöv och arrangerades av Lidköpings Atlet Sällskap, LAS.

En brottare som förtjänar extra uppmärksamhet för sina fina insatser i helgen är Rickard Grötte. Rickard fick hårt motstånd och fick kämpa hårt för att få grepp om sina motståndare. I de matcher han gick vann han första perioden och ledde i andra perioden innan Rickard åkte på nacksvingskopplingar som ledde fram till fallförlust. Trots två förluster placerade Rickard sig på en bronsplats.

En annan brottare som också ska nämnas är Simon Johansson som i sina matcher fick visa tränarna att han har övat på mer än favoritgreppet kvartsnelson. Han vann första matchen på poängen 2-0, andra matchen förlorade Simon på poängen 1-2. I tredje och avgörande matchen vann Simon första perioden men förlorade andra. I den tredje perioden ledde Simon fram till de sista tjugo sekundrarna då han åkte på en nacksvingskoppling och hamnade på fall. I och med det blev Simon oplacerad i tävlingen.

Två andra brottare som ska nämna är Fredrik Olsson och Kristoffer Aikio som båda gjorda en mycket fin insats under lördagens tävling. De visade upp stor tävlingslust och tog många poäng på sina motståndare men tyvärr räckte det inte ända fram utan de blev oplacerade i helgens tävling.

Maj
050507-08 Copenhagen Wrestling Cup
Efter färjan åkte vi mot Köpenhamn och letade efter stället vi skulle bo på och tävla i. Men som alla vet, vi hittade stället men inte skulle vi sova där utan vi fick åka vidare. Distriktpsykiatrin var det ställe där vi fick väga in på och sova i. Sov alla gott? Kanske inte första natten. Minns ni? Ljuset släcktes 24.00 och tändes av sig själv runt 02.00. Väcktes gjorde alla utom Team Närke i sitt lilla svart krypin. Men Närkes ledare Patrik, "Patte", fick väckas då han visste hur att släcka ljuset. Allt var frid och fröjd igen...... trodde vi. 02.45 tändes ljuset igen och då blev jag lite irriterad och hittade danska ansvariga i trapphuset med världens sämsta ursäkt. -"Vi får inte dra säkringen för vakten." Mitt svar ska vi kanske inte riktigt skriva här men gick ut på att ta dit vakten. Äntligen kunde man gå och sova och sova fick vi till 06.00 då några började vakna och gå upp och göra sig i ordning. Även vi, VABK och TAK fick gå upp då bussen skulle hämta oss för att köra oss till tävlingen för frukost. Äntligen tävlingsdags!


Richard Eliasson kastar...


Simon röd trikå.


Åskådarna


Rickard Grötte blå trikå


Rikard Johansson blå trikå


Michaela i fallvinst

September
050910 Septembercupen
Under lördagen den 10 september var det tävlingsdags för fem Vänersborgsbrottare. Tävlingen för dagen var Septembercupen och arrangerande klubb var AK 77. Från Vänersborg deltog Jennifer Jacobsson i flicka/äldre, Mattias Forsgren och Viktor Leijon i knatte och Adam Granfeldt och Niklas Krafft i pojkklassen.

Bästa brottaren för dagen måste vara Adam som under dagen fick genomföra fem matcher. De tre första matcher som han vann gjorde att han tog poolseger och vidare i tävlingen. Nästa match var semifinal och där fick Adam en tuff start men motståndaren visade sig vara något bättre så det blev en förlust för Adam. Nu var det matchen om tredje priset som låg framför honom. Adam gick in på mattan och hamnade efter ett anfall från motståndaren underst och lyckades inte ta sig ur greppet utan slutade på en hedrande fjärdeplacering.

Även Viktor genomförde en fin tävling med bra resultat. Man måste här lägga till att septembercupen var Viktors första riktiga tävling och att nervositeten innan var hög. Trots detta gick han från match till match med vinster i bagaget fram till finalmatchen. I finalmatchen mötte däremot Viktor på hårt motstånd och han fick se sig besegrad. Ett silver till Viktor.

Jennifer genomförde en fin tävling som hon kan vara stolt över. Hon kämpades sig genom matcherna och tog sig till finalen där hon förlorade. Ett silver till Jennifer.

Niklas genomförde sin första tävling någonsin som brottare. Mycket var nytt och mycket skulle tänkas på. Men Niklas lyckades otroligt bra och vann första matchen men lyckades sedan inte få grepp om sina motståndare utan blev placerad på en tredje placering.

Även Mattias hade en hård tävling med tufft motstånd. Han kämpade tappert men nådde inte ända fram utan blev placerad på en fjärde placering.

050917-18 Hilding Cup
Under helgen 17 - 18 september deltog 3 tjejer och 1 kille från Vänersborgsbrottarna i Hilding Cup, tävlingen arrangerades av Hästveda BK. Hilding Cup är en tävling som anordnas under två dagar, under lördagen tävlar pojkar och under söndagen tävlar flickor. Deltagande brottare från VABK var Micaela Haglund, Emma Svantesson, Jennifer Jacobsson och Simon Johansson. Det var cirka 180 anmälda brottare till tävlingen. De deltagande brottarna kom från hela Sverige, Danmark samt Norge.

Den brottare som efter tävlingen absolut måste nämnas är Simon Johansson. Under lördagen var det Simon som i strålande form visade upp fina resultat men han fick kämpa hårt för att få dem. Simon inledde tävlingen med en poängförlust men därefter följde två snabba fallvinster som ledde fram till matchen om tredje pris. I den matchen fick Simon ge järnet och det var otroligt jämnt mellan de båda brottarna. Men Simon visade prov på den skicklighet som trogen träning ger och vann även sista matchen på fall.

Även Emma Svantesson gjorde bra ifrån sig i tävlingen. Efter invägningen stod det klart att hon enbart fick en motståndare så det handlade om att vinna för att få guldet. I den matchen gick Emma ut hårt och intensivt, hon visade att det var Emma som bestämde och hon behöll kommandot hela matchen igenom och när matchen var slut hade Emma vunnit på poäng.

Även Micaela Haglund och Jennifer Jacobsson hade en bra helg med fina resultat. Båda två genomförde många matcher som de fick visa upp vad de kan i. Micaela tog sig vidare till match om tredjepris som hon också vann.

Jennifer inledde tävlingen bra men orkade inte hela vägen fram utan blev oplacerad.


På bilden ser man Ida-Therese Karlsson i mitten och Jennifer Jacobsson, Micaela Haglund till vä och Simon Johansson o Emma Svantesson till hö.

050917 BN Brottningarna
Fyra pojkar från Vänersborg åkte till Uddevalla på lördagen den 17 september för att delta i BN-brottningarna arrangerad av Uddevalla AK. Deltagare från Sverige och Norge fanns på plats. De deltagande Vänersborgsbrottarna var Niklas Krafft, Kristoffer Aikio, Adam Granfeldt och Rickard Grötte. Samtliga killar genomförde en bra tävling med många fina matcher men där de inte riktigt orkade kämpa sig hela vägen fram till pallen.

Den av dem som lyckades bäst var Rickard Grötte. Han kämpade rejält och tog sig fram till en tredje placering. Övriga brottare blev i tävlingen oplacerade.

050924 Knattiaden
Under lördagen deltog två brottare från Vänersborgsbrottarna i Knattiaden. Knattiaden arrangerades av Kungsbacka BK och cirka 140 invägda brottare deltog. De deltagande brottarna från Vänersborg var Simon Johansson och Rickard Johansson.

Den brottare som i lördags genomförde tävlingen i suverän stil var Simon Johansson. Simon inledde tävlingen genom att möta en av Kungsbackas egna brottare, Markus Aasted. Matchen visade sig bli tuff och lång. Men Simon tog från början kommandot över matchen och greppet om Markus. Simon fortsatte hela matchen igenom att ta många fina grepp och därigenom få poäng. Simon vann matchen på poäng. I nästa match som blev något kortare genomförde Simon många fina grepp och han vann på fall. Tredje matchen för dagen var poolfinal och ganska omgående fick Simon grepp på sin motståndare och fick ner honom på fall. Nu var det match om guldet som gällde. I finalmatchen mötte Simon Kungsbackabrottaren Mattias Aasted, Matchen var kort men intensiv. Simon dök på Mattias och greppade tag i honom och fick ner Mattias på rygg och därmed vann Simon på fall och tog hem en guldmedalj.

Även Rickard Johansson gjorde en fin tävling. Han gick in hårt i första matchen men orkade inte stå emot motståndaren utan fick se sig förlora på fall. Till nästa match var Rickard revanschsugen och gick in i matchen med kämpaglöd och efter en intensiv stund på mattan vann Rickard på fall. Därmed var silvret i hans hand.


På bilden ser man Simon Johansson, röd trikå, med ett fast grepp om Mattias Aasted.

Oktober
051008 Björnen Cup
Björnen Cup är en av Sveriges största tävlingar för pojkar och tjejer i fristilsbrottning. Under lördagen tävlade Vänersborgsbrottarna Simon Johansson, Rickard Johansson och Emma Svantesson.

Simon startade tävlingen med en fallvinst och tog därefter två snabba fallvinster till. Efter dessa tre matcher var det så dags för final och där visade sig motståndaren, Simon Olofsson från Flens BK, vara svårare att rå på. Men Simon jobbade på bra och vann första perioden, andra perioden inledde Simon starkt men förlorade. I tredje perioden märktes att Simon var sugen på guldet och när domaren blåste stod Simon som matchvinnare och guldet var bärgat.

Även Rickard gick många matcher under lördagen där han omväxlande vann och förlorade. Men i matchen om tredjepriset gick han in och visade vem som bestämmer på mattan och vid slutsignalen stod Rickard där med ett brons att ta med hem.

Emma gav järnet i sina matcher och hon tog sig fram till en tredjeplacering.

Resultatbörs för Björnen Cup
KV 72kg, 1:a, Emma Weberg, Falköping (Arboga Gym), 2:a, Lovali Runesdotter, Arboga AK, 3:a, Emma Svantesson, Vänersborgsbrottarna.
P 42kg, 1:a, Simon Johansson, Vänersborgsbrottarna, 2:a, Simon Olofsson, Flens BK, 3:a, Cristian Jonsson, Oskarshamn BK.
U 69kg,1:a, Andreas Sörli, Domnarvet/Berguven BK (Arboga Gym), 2:a, Viktor Jonsson, Alebrottarna, 3:a, Rickard Johansson, Vänersborgsbrottarna.


051009 DM
Under söndagen gick DM:et av stapeln. DM är lite speciellt i brottning så till vida att herrbrottarna kan dubblera, vilket innebär att pojkarna kan tävla i både grekisk-romersk brottning och i fristils brottning. Tävlingen är också långdragen i tid, man börjar med invägning 8.30 och prisutdelningen var avslutat strax efter 19.00. En lång dag för brottare, ledare och anhöriga. De brottare som deltog från Vänersborg var Adam Granfeldt, Simon Johansson, Niklas Krafft, Rickard Grötte, Rickard Johansson, Alexander Eliasson, Rickard Eliasson, Jennifer Jacobsson, Micaela Haglund, Emma Svantesson och Cecilia Matilainen. Som helhet hade Vänersborgsbrottarna en bra dag med många medaljer.

Bäst gick det för Simon som efter tuffa matcher, mot bland annat Trollhättans AK Adam Eriksson, vann guldet i både fristil och grek. Just matcherna mot Adam var tuffa eftersom sist de möttes, i våras på Tore Nilsson Cup, så vann Adam på nacksving. Nu avslutade Simon tävlingen med ett nacksving på Adam.

Adam Granfeldt gjorde en fin tävling med silver i grek och brons i fristil.

Alexander Eliasson kämpade sig fram till brons i grek samt i fristil.

Rickard Eliasson hade tuffa matcher men lyckades ta hem brons i fristil i grekdelen hade Rickard otur och fick bryta på grund av skada.

Rickard Johansson tampades med sina motståndare och fick med sig silver i grek samt i fristil.

Niklas Krafft slet hårt i sina matcher och lyckades med att ta hem en hedrande fjärdeplacering i fristil. När det kom till grekdelen av tävlingen var Niklas tvungen att bryta för skada.

För tjejerna gick det väldigt bra på DM.et, faktiskt så bra att det resulterade i att klubben fick pris för bästa klubb på damsidan.

Emma, Micaela och Jennifer kämpade på i sina matcher och fick silver. Cecilia hade tufft motstånd men slet hårt och fick brons.


På bilden ser man stolta Curre med Emma, Cicci, Jennifer och Mickis bakom sig.

PRISLISTA GREK
U 35
1 Wangfeldt Markus Viskafors Atletklubb
2 Granfeldt Adam Vänersborgsbrottarna

U 38
1 Sandgren Efraim Kinna AK
2 Jesenbajev Aslambek Töreboda ABK
3 Eliasson Alexander Vänersborg ABK

U 42
1 Johansson Simon Vänersborgsbrottarna
2 Eriksson Adam Trollhättans AK
3 Fredriksson Lukas Töreboda ABK

U 76
1 Persson Jonas Töreboda ABK
2 Johansson Rikard Vänersborgsbrottarna

PRISLISTA FRISTIL
Kvu 49
1 Örnell Elin Kinna AK
2 Haglund Mikaela Vänersborgsbrottarna

Kvu 52
1 Andersson Malin Borås BK
2 Jacobsson Jennifer Vänersborgsbrottarna

Kvu 60
1 Nygren Emelie Borås BK
2 Karlsson Amanda MABK
3 Mattilainen Cecilia Vänersborgsbrottarna

Kv 72
1 Ris Therese Kinna AK
2 Svantesson Emma Vänersborgsbrottarna
3 Georgii Emma Lidköpings Atlet Sällskap

U 35
1 Wagnfeldt Markus Viskafors Atletklubb
2 Pettersson Albin Kinna AK
3 Granfeldt Adam Vänersborgsbrottarna

U 38
1 Sandgren Efraim Kinna AK
2 Jesenbajev Aslambek Töreboda ABK
3 Eliasson Alexander Vänersborgsbrottarna

U 42
1 Johansson Simon Vänersborgsbrottarna
2 Eriksson Adam Trollhättans AK
3 Fredriksson Lukas Töreboda ABK

U 46
1 Lindegren Joakim Viskafors Atletklubb
2 Jesenbajev Salambek Töreboda ABK
3 Eliasson Richard Vänersborgsbrottarna

U 50
1 Linden Andre Trollhättans AK
2 Rosengren Jimmy Viskafors Atletklubb
3 Ståhl Robert Borås BK
4 Krafft Niklas Vänersborgsbrottarna

U 76
1 Persson Jonas Töreboda ABK
2 Johansson Rikard Vänersborgsbrottarna

051029-30 Kolbtn Cup
Tävlingen för helgen som gick var Kolbotn Cup som arrangeras av Oslo Bryteklubb för 35.e året. Årets tävling hade 301 invägda brottare från sex olika nationer, Tjeckien, Österrike, Sverige, Danmark, Finland samt värdlandet Norge. Tävlingen är en internationell tvådagars turnering. Från Vänersborgsbrottarna deltog fem brottare. Dessa var Rickard Johansson, Simon Johansson, Alexander Eliasson, Rickard Grötte och Rickard Eliasson. Med på resan följde även tränarna Curt Molin och Bernard Grötte samt tre andra ledare.

Richard Eliasson var den som tog bästa placeringen. Detta efter att ha vunnit på fall över Jodasjev Djambulet från Larvik, Jonas Olsberg från Oslo BK samt Rikard Weberg från Falköpings BK under lördagen. Dessa fallvinster gjorde att Rickard skulle gå match om guldet på söndagen. Han inledde söndagens guldmatch med att försöka slå en mara på Viktor Magnusson från Flens BK. Detta gick inte så bra utan Viktor kontrade och fick ner Rickard på fall. Därmed blev Rickard silverplacerad.

Även Simon genomförde en bra tävling där han vann de två första matcherna på fall men förlorade tredje på poäng. Detta gjorde Simon klar för bronsmatch på söndagen. När söndagen kom var Simon taggad och ville verkligen vinna och han gick in på mattan och tog tag i sin motståndare. Simon vann första perioden med 3-0 och i den andra fick Simon in ett tjusig grepp, kvarts nelson, och simsalabim så var matchen över och Simon fick bronset.

Övriga brottare kämpade tappert men blev oplacerade i tävlingen.
November
051105-06 Lilla Mälarcupen
Under den första helgen i november har sju Vänersborgsbrottare deltagit i Lilla Mälar Cupen. Tävlingen som är Sveriges största, lockade 777 invägda brottare från 123 olika klubbar från bland annat Sverige, Norge och Finland. Lilla Mälar Cup arrangeras av Västerås BK. Under lördagen tävlade både tjejer och killar men i knatte-klasserna samt i flickor/yngre-klasserna avgjordes finalerna under lördagen. De pojkar, ungdomar, juniorer, flickor/äldre och kvinnor som tog sig vidare tävlade finalmatcher under söndagen.

Av tjejerna var det Emma Svantesson och Micaela Haglund som genomförde en fin tävling där de kämpade väl och tog poäng i många av sina matcher. Mickis fick kämpa hårt. I första matchen mötte hon Rebecca Rehnqvist från Västerås. Rebecca är en duktig tjej och Mickis fick se sig besegrad. I Mickis övriga matcher fick hon kämpa lika hårt och Mickis vann några och förlorade några. Men att ta sig till match om bronset i denna stortävling en en fin merit. I den matchen kämpade Mickis bra men fick se sig besegrad. Emma hade tre andra invägda tjejer i sin vikt och trots att hon kämpade fick Emma se sig besegrad i sina matcher. Men blev placerad på en fin meriterande fjärdeplats.

Även Jennifer Jacobsson genomförde en tävling där teknikalitet var huvudingrediensen. Hon kämpade hårt och gick många tuffa matcher men blev oplacerad.

Rickard Eliasson, Simon Johansson, Jonathan Jacobsson och Alexander Eliasson kämpade och vann många matcher men blev oplacerade.


051120 OX cupen Under söndagen var det tävlingsdags för sex Vänersborgsbrottare. Tävlingen för dagen var Ox-Cupen och arrangerande klubb var Mariestads ABK. Totalt vägde 77 brottare in. Från Vänersborg deltog Mattias Forsgren och Viktor Leijon i knatte och Adam Granfeldt, Niklas Krafft, Rikard Grötte samt Simon Johansson i pojkklassen.

Bästa brottaren för dagen måste vara Simon som under dagen fick genomföra tre matcher. Simon inledde dagen med en tuff match mot Linus Brag, BK Sana. Matchen var hård och jämn men Simon fick in en fin kvartsnelson på Linus som ledde fram till en fallseger. Nästa match var mot Hannes Sirén, Mariastads ABK. Där visade Simon upp många fina kast och rullningar. Matchen slutade med vinst genom teknisk överlägsenhet för Simons del. I dagens sista match mötte Simon Lukas Fredriksson från Töreboda ABK. Den matchen blev kort, 12 sekunder, och slutade med fallseger för Simon. Guldet fick följa med Simon hem.


På bilden ser man Simon greppa sin motståndare inför ett snyggt kast.

Även Mattias genomförde en fin tävling med bra resultat. Han gick obesegrad genom tävlingen fram till finalen där han mötte Anton Hyltén från BK Sana. Den matchen blev tuff och slutade med fallförlust för Mattias del. Silverplaceringen var hans.

Rikard och Adam fick båda silverplacering.

Viktor och Niklas blev i tävlingen oplacerade.

051126-27 Fristils SM
I helgen avgjordes det svenska mästerskapet i fristilsbrottning för ungdomar, juniorer och seniorer. Värd för mästerskapet var från början Domnarvets BK i Borlänge, men ett par veckor innan brann brottarhallen ner och Arboga BK och Arboga brottargymnasium blev värdar på kort varsel, vilket de klarade mycket bra. Vänersborgsbrottarna deltog med Richard Eliasson och Rickard Johansson vilka åkte tillsammans med sin tränare Curt Molin.

Richard Eliasson som egentligen tävlar i kategorin pojk 47kg, ställde upp i ungdom 46kg och gjorde även SM-debut denna helg. Richard mötte i sin första match Jimmy Rosengren från Viskafors AK och förlorade där med 0-1 och 0-6 efter full tid. Jimmy placerade sig fyra i tävlingen. Andra matchen gick mot Viktor Magnusson från Flens BK, här bjöd Richard på riktigt hårt motstånd men Viktor tog hem matchen på poängen 1-2 och 0-2 efter full tid. Viktor placerade sig sedan som SM-tvåa. Richard slutade som femma och därmed oplacerad.

Rickard Johansson tävlade i kategorin ungdom 76kg och var med i SM för andra gången. Han mötte i sin första match Jonas Palmqvist från Falköpings ABK. Jonas visade hög klass och avslutade matchen med att lägga Rickard på fall, Jonas tog för övrigt silver i tävlingen. Andra matchen gick mot Adam Gryvik från IFK Linköping BK, motståndet blev hårt redan från början, Rickard läste sin motståndare bra och hade balansen med sig men en situation i liggande brottning slutade med fallförlust för Rickard och han blev oplacerad.

Tränaren Curt Molin var efter tävlingen mycket nöjd med sina brottare, -”det var meningen att åka hit och uppleva atmosfären och få rutin, men det blev mer än så, de bjöd på tufft motstånd, Richard Eliasson gjorde en kanondebut, medalj blir det nästa år.”


Richard blå trikå

051126 Mikael Ljungbergs Cup
Under lördagen deltog sex brottare från Vänersborgsbrottarna i Mikael Ljungberg Cup. Cupen arrangerades av Mölndals BK och 139 invägda brottare deltog. Till minne av Mikael Ljungberg skänktes 10 kronor för varje invägd brottare till Mikael Ljungbergs Minnesfond. De deltagande brottarna från Vänersborg var Simon Johansson, Mattias Forsgren, Rikard Grötte, Alexander Eliasson, Niklas Krafft och Kristoffer Aikio.

Den brottare som i lördags genomförde tävlingen i suverän stil var Kristoffer Aikio. Han vann första matchen genom att lägga ner Oskar Nilsson, BK Bryggan, på ett snyggt fall efter ett fint nacksving. Andra matchen mötte han Emil Freudenthal, Kungsbacka BK, och även i den matchen vann Kristoffer på fall, denna gång efter en snygg kvartsnelson. Nu var det finalmatchen och då mötte Kristoffer Jonas Nilsson, Uddevalla AK. Kristoffer gick in på mattan och plockade de första poängen genom ett snyggt kast som gav trepoängsledning. Trots denna ledning slutade matchen med poängförlust med siffrorna 6-10, 3-6. Men en mycket hedrande silverplacering fick Kristoffer.


På bilden ser man hur Kristoffer är på väg att lägga motståndaren på fall.

Även Simon Johansson gjorde en fin tävling. Han gick in hårt och vann på fall över Emil Tjust, Örgryte IS i första matchen och i andra matchen över Karl Larsson, Skene BK. Även Simon tog sig till finalmatchen där han mötte hemmabrottaren Linus Eriksson, Mölndals BK. Den matchen blev hård och mycket jämn, första perioden fick avgöras med parterrbrottning och där tog Simon sista och avgörande poängen vilket gjorde han till periodvinnare. Andra perioden blev otroligt intensiv och poäng delades ut till både Simon och Linus. Men rätt var det var fick Simon in ett fint nacksvingsgrepp och ner i mattan åkte Linus och Simon vann på fall. Guldet blev Simons.

Även Alexander Eliasson hade en fin dag med många tuffa matcher. Alexander vann första matchen på poäng över Mardin Sheker, Nylöse ABK. Andra matchen blev en fallförlust mot William Jagerstrand, Viskadalens BK. Mot Albin Pettersson, Kinna AK vann Alexander på fall efter en kvartsnelson. I sita matchen mötte Alexander Efraim Sandgren, Kinna AK. Det blev återigen en hård match för Alexander där han fick se sig besegrad. Totalt slutade Alexander på en tredjeplacering.

Niklas Krafft, Rikard Grötte och Mattias Forsgren kämpade tappert men blev oplacerade i helgens tävling.

December
051203 Kinnaträffen
Lördagen den 3:e december var det tävlingsdags för sex av Vänersborgsbrottarnas pojkar. Resan gick till Kinna för att delta i den 31:sta Kinnaträffen och arrangerande klubb var naturligtvis Kinna AK. 115 brottare vägde in i fyra olika åldersklasser, Knatte, Pojk, Ungdom och Senior. Från Vänersborg deltog Rickard Johansson, Jonathan Jacobsson, Richard Eliasson, Niklas Krafft, Simon Johansson samt Alexander Eliasson.

Bästa placeringen fick Jonathan. Han kämpade hårt och tog sig fram till finalmatch. I den matchen gick Jonathan in på mattan redo för att göra allt. Han inledde med flera fina kast och plockade poäng på sin motståndare, Sebastian Andersson från Varbergs BoIS. Men plötsligt hände något som avgjorde matchen Jonathan fick in ett grepp om livet på Sebastian och rullade runt honom på rygg och där blåste domaren för fall. Jonathan stod som segrare och en snygg pokal fick han att ta med hem.

Simon fick i första matchen möta en duktig brottare från Danmark, Mark Wind, BK Thor. Matchen inleddes med snabba grepp som avlöste varandra, när matchen var över hade Mark vunnit på poängen 2-0. I nästa match mötte Simon Karl Larsson, Skene BK. Där tog Simon kommandot omedelbart och vann på fall. Nu var det bronsmatchen kvar och där mötte Simon Emil Birkshöj, BK Thor. Den matchen blev jämn och tuff och när domaren blåste stod Emil som segrare på poängen 2-1 och Simon hamnade på en hedrande fjärdeplats.

Rickard Johansson fick bryta tävlingen på grund av skada.

Richard Eliasson, Niklas Krafft och Alexander Eliasson kämpade tappert hela dagen men nådde inte ända fram utan blev oplacerade.


Jonathan Jacobsson röd trikå

051210 Hisingcup
Fem Vänersborgsbrottare åkte till Göteborg för att delta i Hising cup. Till tävlingen kom det mer än 80 brottare som vägde in. För Vänersborgsbrottarnas del blev det ett strålande dagsresultat.

Bäst gick det för Simon Johansson som vägde in i tävlingen på Pojk 47 kg, detta var första tävlingen där Simon gick upp till 47 kg. I vikten fick han fyra motståndare, därmed möter alla i vikten varandra. Simon inledde tävlingen med en snabb fallseger mot Sakari Tenhunen från Stenungsunds BK. I nästa match mötte Simon hemmabrottaren Oscar Thorvaldsson, Hisingens AIK, även i den matchen blev det en snabb fallseger denna gången efter ett snyggt nacksvingskoppling. Tredje matchen mötte Simon Alebrottaren Joakim Johansson. Nu blev det ett snyggt kryss och kast ner i mattan och ytterligare en fallseger, denna gång efter blott 12 sekunder. I sista matchen mötte Simon Trollhättebrottaren Adam Eriksson och nu blev till att visa upp vad man kunde. Simon inledde med att vinna första perioden med en poäng, andra perioden vinner Adam med två poäng. I tredje och avgörande perioden kommer båda in på mattan taggade till tusen. De går in på livet på varandra och båda faller ner på mattan där är Simon snabbast och kopplar kvartsnelson på Adam och runt åker Adam och sista fallvinsten för dagen gick till Simon. Guldet var bärgat.

Även Jonathan Jacobsson hade en dag med många fina matcher. Han gick från vinst till vinst och tog hem poolsegern. I finalmatchen mötte Jonathan Jonas Nilsson från Uddevalla AK. Det blev en tuff match där båda vill ha guldet. Jonathan kämpade tappert men det räckte inte ända fram utan han förlorar matchen. Silvret var hans.

Alexander Eliasson brottar sig vägen fram till finalmatchen. I den matchen får Alexander det tufft, han får kämpa hårt och orkar inte riktigt stå emot utan får se sig besegrad på guldet. Silvret blev hans.

För Micaela Haglund blev det en kämpig dag med många matcher. Hon inledde dagen med att möta Elin Örnell från Kinna AK. Micaela jobbar fint men får se sig besegrad i matchen. Sedan följer tre matcher där Micaela vinner över Rebecca Lorén och Evelina Strand, Mölndals BK och Ronja grundsten från Varbergs BoIS. Med tre vinster och en förlust blev det en silverplacering.

Niklas Krafft kämpade både hårt och mycket. Han startade dagen med en vinst men orkade inte riktigt med mer utan förlorade övriga matcher och blev oplacerad.

051217-18 Glentons Mästarmöte
Under den gångna helgen hölls Glentons Mästarmöte i Skåne. Till Mästarmötet kom det brottare från Trelleborg i söder till Haparanda i norr. Det var fem Vänersborgsbrottare uttagna, Richard Eliasson, Simon Johansson, Jennifer Jacobsson och Micaela Haglund. Emma Svantesson som var uttagen var tvungen att ge upp innan på grund av sjukdom. Krya på dig Emma! Bara att bli uttagen är en ära och bevisar att man under det gångna året gjort bra ifrån sig och presterat bra resultat. För pojkarnas del är det de tio bästa i landet i varje vikt som får delta, för tjejerna är det de fem bästa i varje vikt. Lite orättvist kan tyckas men bland annat är det färre tjejer som håller på med brottning och dessutom var det första gången Glentons Mästarmöte även fanns för tjejer. Pojkarna tävlade i Skåneklubben BK Vikings lokaler i Broby medan tjejerna fick tävla i grannklubben Sösdala BK.

BROBY
Detta var första gången någon från Vänersborg deltog och det var spännande och pirrigt innan första matchen. Simon Johansson kämpade hårt under lördagen och gick totalt sex matcher. Bland annat mötte han nyblivna SM-guldmedaljören i fristil Tim Tuvestam och SM-silvermedaljören i fristil Alexander Johansson. Simon fick alltså hårt motstånd under lördagen och av sex matcher vann han två och förlorade fyra. Under söndagen återstod tre matcher och nu var Simon sugen på revansch, han vann samtliga matcher på fall. Med totalt fem matcher vunna och lika många förlorade stod Simon som femte bäst i Sverige i sin vikt.

För Richard Eliassons del var det lika tufft motstånd och även han mötte regerande SM-vinnare i fristil Marcus Selldén och SM-medaljören i fristil Viktor Magnusson. Med andra ord blev även Richards lördag tuff och han fick se sig besegrad i fyra av sin sex matcher. Inför söndagen var Richard tänd och ville vinna. I söndagens första match vann Richard på fall men sedan vill det sig inte riktigt. I tävlingens sista match mötte Richard Marcus Selldén och även om Richard inte vann gjorde han en fantastisk match. Med totalt tre vunna matcher stod Richard som sjunde bäst i Sverige i sin vikt.

Pojk 42kg
1 Tim Tuvestam, BK Viking
2 Alexander Johansson, Heby BK
3 Emil Varnesson, Klippans BK
4 Anton Hjelm, Värnamo BK
5 Simon Johansson, Vänersborgsbrottarna
6 Andreas Jadberg, Kävlinge/Furulund BK
7 Simon Skoglund, BK Envig
8 Tobias Mathisen, Flens BK
9 Jimmy Eriksson, Enköpings BK
10 Mattias Aastedt, Kungsbacka BK

Pojk 47 kg
1 Alexander Jersgren, Marsvinsholms IF
2 Marcus Selldén, Enköpings BK
3 Niklas Norström, Örgryte IS
4 Viktor Magnusson, Flens BK
5 Martin Mård, Örebro AK
6 Oskar Bergqvist, BK Enig
7 Richard Eliasson, Vänersborgsbrottarna
8 Vladislav Johansson, Kungsbacka BK
9 Mathias Olofsson, Spårvägens BK
10 Leo Åkesson BK, Atle

SÖSDALA
För tjejernas del var motståndet minst lika tufft som för killarna. Micaela Haglund gick två matcher på lördagen där hon fick ge järnet men trots mycket fina grepp förlorade hon båda matcherna. På söndagen var det två matcher kvar och Micaela visade upp ett brett register av grepp men även söndagens två matcher slutade med förlust.

För Jennifer Jacobsson var lördagens två matcher tuffa. Trots att Jennifer nyttjade många fina grepp och dyk kom hon inte riktigt till skott utan förlorade bägge matcherna. På söndagen hade Jennifer en match kvar och hon inleder med att vinna första perioden, andra och tredje perioden förlorade hon. För Micaelas del innebar det en femte plats i sin vikt och Jennifer blev fyra i vikten.

Flickor äldre 48 kg:
1. Josefin Stjernberg, Hässleholms AoBK
2. Saga Andersson, HBK Bergania
3. Rebecca Rehnqvist, Västerås BK
4. Elin Örnell, Kinna AK
5. Micaela Haglund, Vänersborgsbrottarna

Flickor äldre 57 kg:
1. Emma Karlsson, BK Banér
2. Camilla Truedsson, Gärds BK
3. Jennie Lindblad, Ballingslövs BK
4. Jennifer Jacobsson, Vänersborgsbrottarna


051211 Skaraborgsserien
Söndagen den 11 december åkte Vänersborgsbrottarna till Skara för att delta i Skaraborgsserien och SkaraborgsMästerskapen. Medan serien är till för nybörjare inom brottning är mästerskapet till för rutinerade brottare som är licensierade. Mästerskapet är även lite speciellt så till vida att man enbart delar in brottarna i viktklasser, man delar inte in i några åldersklasser utan väger du 50 kg och är tio år kan du få möta en femton-sextonåring som väger 50 kg. 17 brottare inom både licens och nybörjare deltog från Vänersborg. De deltagande brottarna var Niklas Krafft, Viktor Leijon, Erik Paulson, Julia Lundevall, Olivia Henningsson, Chantal El Hershawi, Viktor Kullgren, Rabie El Hershawi, Ishak Assia, Adam Granfeldt, Simon Johansson, Mattias Forsgren, Alexander Eliasson, Jesper Andersson, Micaela Haglund, Simon El Hershawi och Emil Stensson. För nybörjarna blev det full pott, alla fick medaljer med sig hem.

SKARABORGSMÄSTERSKAPEN
Som bästa brottare från Vänersborg i Mästerskapet blir nog Simon Johansson. Simon hade en bra dag där han gick från vinst till vinst och vandrade hela vägen fram till guldet. Bland mycket annat måste nämnas det fina fempoängskastet som Simon gjorde mot Hannes Sirén från Mariestads BK.

Även Adam Granfeldt hade en fin dag där han kopplade grepp om sina motståndare och matcherna. Han vann alla sina matcher vilket gav honom guldplaceringen. I samma vikt gick Mattias Forsgren och han hade svårare att hävda sig i tävlingen och med två förluster och en vinst blev det bronsplacering för Mattias.

För Alexander Eliasson gick det bra, han tog sig till finalmatch där han tyvärr hamnade i ett grepp som var svårt att ta sig ur och förlorade matchen därmed var silvret Alexanders.

Niklas Krafft fick det svårt på tävlingen. I hans vikt 53 kg finns det många duktiga ungdomar i distriktet och dessa skulle han möta. Niklas gick orädd in på mattan och mötte dessa killar, han kämpade tappert och plockade poäng på en del av dem. I slutet när alla mött alla stod det klart att Niklas kämpat sig till en bronsplacering.

Även Micaela Haglund deltog i Mästerskapet och i hennes vikt kom det bara en motståndare så det blev fight om guldet med en gång. Micaela gick in aggressivt och kopplade grepp om sin motståndare och ner på rygg föll hon. Fallseger och guld till Micaela.

SKARABORGSSERIEN
Här måste man nog nämna Chantal El Hershawi som bästa brottare. Hon är liten men duktig och gjorde många fina grepp på sina motståndare. Hon gick fyra matcher där hon vandrade från vinst till vinst och sopade rent på mattan med sina motståndare. I sin första tävling gick hon rakt upp till guldet. Olivia Henningsson, som tävlade för första gången, vägde in i samma klass som Chantal men hade det tuffare. Hon inledde med en förlust, gick vidare till seger och i sista matchen mötte hon Chantal där det blev en förlust för Olivia. Totalt sett ett bra resultat och en fin bronsmedalj att ta med sig hem.

För Julia Lundevall var det en riktigt tuff dag. I sin första tävling fick hon gå fyra matcher där hon vann två och förlorade två, slutresultatet blev en bronsplacering.

Även Erik Paulsson gjorde en toppentävling, han gick från seger till seger och blev poolsegrare. I matchen om guldet mötte han Erik Hermansson från Töreboda ABK och där blev det kämpigt. Erik kämpade på men räckte inte ända fram utan blev besegrad och hamnade på en mycket hedrande silverplacering i sin först tävling.

För Simon El Hershawi, som också han tävlade för första gången, blev det endast en match då det bara kom en motståndare i vikten. Simon gick in på matta och var i början lite avvaktande men sim-sala-bim så låg motståndaren där på fall och Simon fick guld.

Rabie El Hershawi Gjorde en bra dag med fina resultat, slutresultatet blev ett silver. För Ishak Assia var det svårare men han kämpade sig till en bronsplacering. Jesper Andersson hade även han en jobbig dag med tuffa matcher men lyckades kämpa sig till en bronsplacering.

För några av nybörjarna var det inte första tävlingen. Bland annat Emil Stensson som fick en motståndare, David Sandén från Trollhättans AK. I den matchen var Emil sugen på brottning och han kopplade fina grepp på David. När domaren blåste för fall var det Emil som låg överst och därmed var guldet hans.

Även Viktor Kullgren har tävlat förr men haft ett uppehåll och nu återkommit. Han slet och drog i sina motståndare och kämpade sig fram till en silverplacering.

Viktor Leijon bröt tävlingen efter invägningen.

Resultatbörs SkaraborgsMästerskapet
Dam licens 47 kg. 1) Micaela Haglund, Vänersborgsbrottarna, 2) Rebeka Karlsson, Falköpings AoBK.
Herr licens 35 kg. 1) Adam Granfeldt, Vänersborgsbrottarna, 2) Anton Hyltén, BK Sana, 3) Mattias Forsgren, Vänersborgsbrottarna.
Herr licens 38 kg. 1Aslambek Jesenbajev, Töreboda ABK, 2) Alexander Eliasson, Vänersborgsbrottarna, 3) Kim Georgii, Lidköpings AS.
Herr licens 42 kg. 1) Simon Johansson, Vänersborgsbrottarna, 2) Linus Brag, BK Sana, 3) Hannes Sirén, Mariestads ABK.
Herr licens 53 kg. 1) Henrik Sirén, Mariestads ABK, 2) Rasmus Bergman, Falköpings AoBK, 3) Niklas Krafft, Vänersborgsbrottarna.

Resultatbörs Skaraborgsserien
Flicka Yngre 29 kg. 1) Melina Andersson, BK Sana, 2) Sara Arvidsson, Töreboda ABK, 3) Julia Lundevall, Vänersborgsbrottarna.
Flicka Yngre 40 kg. 1) Chantal El Hershawi, Vänersborgsbrottarna, 2) Josefin Håkansson, BK Sana, 3) Olivia Henningsson, Vänersborgsbrottarna.
Knatte Yngre 29 kg. 1) Erik Hermansson, Töreboda ABK, 2) Erik Paulsson, Vänersborgsbrottarna, 3) Gustav Bergström, Töreboda ABK.
Knatte Äldre 26 kg. 1) Simon El Hershawi, Vänersborgsbrottarna, 2) Maximillian Morales, BK Sana.
Knatte Äldre 35 kg. 1) Emil Stensson, Vänersborgsbrottarna, 2) David Sandén, Trollhättans AK.
Knatte Äldre 42 kg. 1) Julius Strömberg, Lidköpings AS, 2) Viktor Kullgren, Vänersborgsbrottarna, 3) Jesper Andersson, Vänersborgsbrottarna.
Pojk 53 kg. 1) Rasmus Axelsson, Trollhättans AK, 2) Rabie El Hershawi, Vänersborgsbrottarna, ) John Shafhismatov, Töreboda ABK.
Pojk 59 kg. 1) Alexander Sansfelskaov, Trollhättans AK, 2) Petter Sandsjö, Lidköpings AS, 3) Ishak Assia, Vänersborgsbrottarna.