Januari
040103 Köpstadsträffen
Årets första tävling för de licensierade vänersborgsbrottarna gick av stapeln lördagen den tredje januari. Färden gick till Skövde för att delta i Köpstadsträffen. Arrangörer var Skövde ABK som firar femtioårsjubileum som klubb i år. Från Vänersborg deltog Rickard Johansson, Tony HayWerner, Olle Andersson, Fredrik Olsson, Simon Johansson, Niklas HayWerner, Pontus Brobeck, Jonas Stålberg och Jonathan Jacobsson.

Olle Andersson var den ende vänersborgaren som lyckades bäst i denna tävling. Han fick gå upp en klass, från pojk 73 kg till pojk 73/85 kg. Han fick i matchen om guldet verkligen kämpa hårt och man kunde tydligt märka att han blivit bättre under säsongen. Olle fick in en fin krysskoppling på sin motståndare innan båda hamnade på mattan och där Olle fick över sin motståndare på rygg och därigenom vann Olle på fall.

Simon Johansson genomförde i lördags sin första tävling som pojk, vilket innebär att han som fyllde elva år i september får möta pojkar som fyller tolv till fjorton år i år. I de två första matcherna gick det som på räls och han kunde vinna matcherna på fall. I den tredje matchen mötte han en pojke som är inne på sitt andra år som licensierad pojke. Simon kämpade hårt och i början såg han ut att förlora då motståndaren tog flera poäng på honom men Simon tog sig och när matchen var slut stod det fem lika. Detta innebar en förlängning av matchen och den brottare som tog första poängen i förlängningen skulle vinna, båda kopplade grepp på varandra och ner i mattan stöp de. Olyckligtvis hamnade Simon underst i fallet vilket gav motståndaren ett poäng detta ledde till att Simon knep silvermedaljen.

Två andra vänersborgsbrottare som gjorde bar ifrån sig var Tony HayWerner och Rickard Johansson. Båda har efter nyåret gått upp i åldersgrupp till ungdom, så nu möter de inte längre pojkar i åldrarna 12-15 utan pojkar i åldrarna 15-17. De gav verkligen allt de hade och gav sina motståndare hårda matcher. Båda tog sig till semifinal och både Tony och Rickard vann sina semifinalmatcher, vilket gav dem bronsmedaljen.

Även Jonathan Jacobsson hade en dag med vissa triumfer. Han kämpade hårt och gav sina motståndare matcher att minnas. Även Jonathan tog sig till semifinalmatch men trots hårt motstånd fick han se sig besegrad och blev därmed fyra.

Övriga deltagande brottare från Vänersborg blev i helgens tävling oplacerade.

Resultatbörs
Knattar 35 kg; 1) Simon Skoglund, BK Envig, 2) Linus Brag, Skarabrottarna, 3) Martin Weberg, FABK, 4) Jonathan Jacobsson, VABK.
Knattar 38 kg; 1) Tobias Edahl, BK Envig, 2) Alexander Eliasson, TAK.
Pojk 35 kg; 1) Joackim Lidegren, Viskafors, 2) Simon Johansson, VABK.
Pojk 38 kg; 1) Andre Liden, TAK, Rasmus Lövborg-Bergman, FABK.
Pojk 53 kg; 1) Linus Sjöholm, FABK, 2) Andreas Hedlund, TAK.
Pojk 66 kg; 1) Jonas Persson, Töreboda AK, 2) Emil Andersson, TAK.
Pojk 73/85 kg; 1) Olle Andersson, VABK, 2) Rasmus Bern-Hardsson, Viskafors.
Ungdom 58 kg; 1) Viktor Karlsson, Björnekulla BK, 2) Niklas Thörnblom, Hästveda BK, 3) Tony HayWerner, VABK.
Ungdom 69 kg; 1) Andrezej Sandgren, ÖIS, 2) Jonas Bergqvist, ÖIS, 3) Rickard Johansson, VABK.

040117 Vänerområdets
Lördagen den 17 januari åkte Vänersborgs ABK till Lidköping för att delta i Vänerområdets brottningar, första gången tävlingen hölls var 1968. Tävlingen lockade deltagande brottare allt uppifrån Örebro ner till Vinslöv och arrangerades av Lidköpings Atlet Sällskap, LAS. I tävlingen fick enbart licensierade pojkbrottare delta och vänersborgsbrottarna hade åtta invägda brottare. De deltagande brottarna var Olle Andersson, Jonas Stålberg, Pontus Brobeck, Tony HayWerner, Niklas HayWerner, Fredrik Olsson, Simon Johansson och Mattias Forsgren.  Tyvärr var det en av Vänersborgs brottare som skadades under uppvärmningen innan tävlingen. Niklas HayWerner föll olyckligt och bröt armen vilket tyvärr ledde till att han bröt även tävlingen.

Två brottare som förtjänar extra uppmärksamhet för sina fina insatser i helgen är Tony HayWerner och Olle Andersson. Tony visade som vanligt upp att han är en brottare av stora mått. Han mötte flera motståndare som han vann över genom att använda nacksvingskoppling som i alla fallen ledde till att motståndaren hamnade på rygg och att Tony vann på fall. Han tog sig vidare till final där han provade många grepp och han kämpade h årt för att vinna och till slut stod det klart att det var Tony som vann silver. Olle fick inte en lika bra start på tävlingen men, tack vare att Olle har en gedigen träning bakom sig, klarade av att ta sig till final. I finalen kämpade han intensivt och länge och till slut visade det sig att även Olle stod som segrare och därmed knep han silverplatsen.

En annan brottare som också ska nämnas är Simon Johansson som i sina matcher fick visa tränarna att han lyssnat och lärt på träningarna. Hans favoritgrepp är kvartsnelson som han i helgen använde flitigt och han lyckades att ta sig till semifinal. I semifinalen syntes det att Simon var peppad och ville vinna. Han mötte då en motståndare som visade sig vara värdig i motstånd och länge låg Simon under i poäng men på slutet fick Simon in ett bra grepp och lyckades få ner sin motståndare på rygg och vann i och med det på fall och blev därmed bronsplacerad.

Två andra brottare som ska nämna är Fredrik Olsson och Mattias Forsgren som båda gjorda en mycket fin insats under lördagens tävling. De visade upp stor tävlingslust och tog många poäng på sina motståndare men tyvärr räckte det inte ända fram utan de blev oplacerade såsom de övriga brottare blev i helgens tävling.

RESULTATBÖRS
Knattar 38 kg; 1) Pontus Zetterman, BK Bryggan, 2) Kristoffer Stridh-Andersson, Falköping ABK, 3) Fredrik Moberg, Björneborg BK, 4) Alexander Eliasson, Trollhättan AK.
Pojk 35 kg; 1) Joackim Lindegren, Viskafors AK, 2) Abdul El Hamawi, AK77, 3) Simon Johansson, Vänersborg ABK.
Pojk 53 kg; 1) Linus Sjöholm, Falköping ABK, 2) Erik Johnsson, BK Ore, 3) Andreas Hedlund, Trollhättan AK.
Pojk 66 kg; 1) Alexander Eskebrink, Björneborg BK, 2) Emil Andersson, Trollhättan AK.
Pojk 85 kg; 1) Daniel Olsen, Björneborg BK, 2)  Olle Andersson, Vänersborg ABK.
Ungdom 58 kg; 1) Sartip Moradi, Uddevalla BK, 2) Tony HayWerner, Vänersborg ABK.
Junior 84 kg; 1) Hampus Dahlgren, Lidköping AS, 2) Jimi Pirttilä, Kinna AK, 3) Henrik Karlsson, Varberg BOIS, 4) Lars Dunhäll, Trollhättan AK.

040118 Saraborgsserien
I söndags åkte Vänersborgs Atlet och Brottar Klubb till Falköping för att delta i både SkaraborgsMästerskapen och Skaraborgsserien. Serien är till för nybörjare inom brottning medan mästerskapet är till för rutinerade brottare som är licensierade. Mästerskapet är lite speciellt så till vida att man enbart delar in brottarna i viktklasser, man delar inte in i några åldersklasser utan väger du 50 kg och är tio år kan du få möta en femton-sextonåring som väger 50 kg.
22 brottare inom både licens och nybörjare deltog från VABK. De deltagande brottarna var enligt bilden; Överst; Rickard Johansson, Cecilia Matilainen, Malin Veer, Fanny Veer, Nathalie Liljekvist, Paulina Eriksson, Emma Svantesson, Tony HayWerner. Mellan; Jennifer Jacobsson, Ida Svantesson, Fredrik Olsson, Kristoffer Aiko, Pontus Brobeck, Jonas Stålberg, Robert Norrman, Simon Johansson, Mikaela Haglund. Nederst; Emil Broo, Anton Stålberg, Erica Broo, Martin Söderström, Robert Bergström.

SKARABORGSSERIEN
Här måste man nog nämna Robert Bergström som genomförde sin andra tävling någonsin som brottare. Robert gick obesegrad genom tävlingen, även han sopade rent mattan med sina motståndare. Och i finalmatchen vann han genom att snabbt vara framme, ta tag i motståndaren och via en nacksvingskoppling få ner sin motståndare på fall, därmed tog Robert guld i sin andra tävling.

Andra brottare att ta medalj i serien var; Silver - Anton Stålberg, Brons - Kristoffer Aiko.

SKARABORGSMÄSTERSKAPEN
När det är så många deltagande brottare är det svårt att välja några att skriva speciellt om, men det var några stycken som verkligen visade att det här med brottning är deras grej.
En av dem som man bara inte kan låta bli att nämna är Mikaela Haglund som bara har blivit bättre och bättre. Och i söndags visade hon att ingen i hennes viktklass oavsett ålder kan vinna över henne. Hon gick obesegrad genom tävlingen. Mikaela kämpade hårt och visade upp fina grepp och sopade mattan med sina motståndare. Hon tog sig till final och även där gjorde hon ett strålande resultat och vann, därmed tog Mikaela guldet i mästerskapet i sin viktklass, tjejer 40 kg.

En annan tjej som inte kan låta bli att sopa lite hon med, är Ida Svantesson. Hon fick gå ett par tuffa matcher men hon sopade riktigt rent på mattan hon med och även hon lyckades att ta sig till final. I finalmatchen fick hon in ett fint grepp på sin motståndare och vidare ner på mattan och Ida lade fint över henne på rygg. Därmed tog Ida guldet i mästerskapet i sin viktklass, tjejer 44 kg.

Även Emma Svantesson ska hyllas för sin fina insats. Helgens tävling var den första på väldigt länge efter en elak knäskada som har hållit Emma från mattan länge. Hon gled ur motståndarnas grepp och visade att hon är på väg att hitta tillbaka till sin gamla form. Hon kämpade tappert och lyckades knipa till sig bronsmedaljen i sin viktklass, tjejer 62 kg.

Andra brottare som tog medaljer i mästerskapet var; Silver – Tony HayWerner och Rickard Johansson, Brons – Jennifer Jacobsson, Simon Johansson, Martin Söderström och Erica Broo.

RESULTATBÖRS
SKARABORGSSERIEN
Knattar/yngre 35 kg; 1) Robert Bergström, Vänersborg ABK, 2) Jonathan Lindefelt, Lidköping AS, 3) David Grönberg, Falköping ABK.
Knattar/äldre 22/24 kg; 1) Tobias Hagberg, Lidköping AS, 2) Christian Asssio, Falköping ABK, 3) Erik Wästerberg, Trollhättan AK, 4) Sakarias Sirén, Mariestad ABK.
Knattar/äldre 26 kg; 1) Adam Ek, Skövde ABK, 2) Jonatan Larsson, Skövde ABK, 3) Tim Persson, Töreboda ABK, 4) David Sandén, Trollhättan AK.
Knattar/äldre 29 kg; 1) Teodor Larsson, Falköping ABK, 2) Anton Stålberg, Vänersborg ABK.
Knattar/äldre 42 kg; 1) Ola Johansen, Trollhättan AK, 2) Joel Gustavsson, Lidköping AS, 3) Kristoffer Aikio, Vänersborg ABK, 4) Emil Broo, Vänersborg ABK

SKARABORGSMÄSTERSKAPEN
Tjejer ålder 8-17
32 kg; 1) Frida Lundqvist, Lidköping AS, Micaela Balkenvärn, Falköping ABK, 3) Erika Broo, Vänersborg ABK.
40 kg; 1) Mikaela Haglund, Vänersborg ABK, 2) Olivia Ebbesson, Töreboda ABK, 3) Jennifer Jacobsson, Vänersborg ABK.
44 kg; Ida Svantesson, Vänersborg ABK, 2) Amanda Karlsson, Mariestad ABK, 3) Alexandra Nordström, Lidköping AS.
62 kg; 1) Emma Weberg, Falköping ABK, 2) Cornelia Fredriksson, Töreboda ABK, 3) Emma Svantesson, Vänersborg ABK, 4) Fanny Veer, Vänersborg ABK.

Pojkar/Herrar ålder 8-17 år
29 kg; 1) Anton Hyltén, BK Sana, 2) Martin Johansson, Falköping ABK, 3) Martin Söderström, Vänersborg ABK.
35 kg; 1) Amandus Johansson, Falköping ABK, 2) Robbin Ossiansson, Falköping ABK, 3) Simon Johansson, Vänersborg ABK, 4) Oliver Hansson, Falköping ABK.
59 kg; 1) Johan Hermansson, Töreboda ABK, 2) Tony HayWerner, Vänersborg ABK, Jonathan Rodén, Mariestad ABK.
66 kg; 1) Johan Fägerlind, Töreboda ABK, 2) Rickard Johansson, Vänersborg ABK


Februari
040221 Tore Nilsson Cup
I lördags var det dags för 2004-års uppsättning av Tore Nilssons Cup som arrangeras av Trollhättans Atlet Klubb, TAK. Vänersborgsbrottarna deltog med sju brottare. De deltagande brottarna var; Pontus Brobeck, Robert Norrman, Simon Johansson, Rickard Grötte, Jonas Stålberg, Mattias Forsgren och Fredrik Olsson.

Simon Johansson var en brottare från Vänersborg som gjorde en fenomenal insats under lördagen. Han mötte motståndare som var svåra att få grepp om men trots detta plockade han poäng och lyckades genomföra tävlingen med fint resultat. Han inledde dagen med en fin match där han tog och plockade poäng på poäng och matchen vann han på teknisk överlägsenhet med poängen 12-0. Andra matchen mötte Simon en motståndare som visade sig vara Simon övermäktig och Simon förlorade den matchen. I sista matchen, som var match om tredje – fjärde pris, gick Simon ut hårt och plockade poäng men det gjorde även hans motståndare.  Efter att halva matchen gått, låg Simon under med 2 – 5 men vände matchen och det visade sig bli en hård medaljstrid. Matchen avslutades med poängen 20 – 10 till Simons fördel. Det sista greppet som Simon hann göra i matchen var ett smidjebälte som gav honom tre poäng och bronsplacering.

En annan brottare som man bör nämna är Pontus Brobeck. Han gjorde en fin insats och vann bland annat över klubbkamraten Jonas Stålberg, men trots mycket fina insatser tog han sig inte vidare.

Alla övriga brottare kämpade hårt och tappert i alla sina matcher men fast de vann många matcher blev de i slutändan oplacerade i tävlingen.

040221 Laxå Junior Brottningar
I lördags åkte de 11 vänersborgsbrottare till Laxå för att delta i Laxå Junior Brottningar. De deltagande brottarna var; Erika Broo, Jennifer Jakobsson, Mikaela Haglund, Malin Veer, Paulina Eriksson, Therese Mattilainen, Fanny Veer, Emma Svantesson, Olle Andersson, Tony HayWerner och Nathalie Liljeqvist. Många av brottarna gjorde enormt fina insatser och visade upp att Vänersborgsbrottarna ska man se upp med.

En av de brottare som man verkligen ska hålla ett öga på är Mikaela Haglund. Hon genomförde en tävling i otroligt fin stil. Mikaela inledde med att i sin första match vinna på fall och upprepade sedan detta i två matcher till, på raken. Hon vann dessutom över motståndare som är flera år äldre, Mikaela är tio år och tävlar i åldersgruppen 12-15 år. Motståndarna i lördags var allihop fjorton år, dvs. fyra år äldre än Mikaela. I sin sista match var det kamp om guldplaceringen. Hon fick mäta sina krafter mot sin motståndare och lyckades vinna även guldmatchen på fall.

Två andra brottare som också måste nämnas är Emma Svantesson och Therese Mattilainen. Emma gjorde många begeistrade genom att i första matchen vinna på teknisk fall efter 37 sekunder. Hon fortsatte med att i andra matchen vinna på teknisk överlägsenhet. I sista och final matchen öppnade hon aggressivt och försökte komma inpå sin motståndare men lyckades inte utan hon knep silverplaceringen i sin grupp.
Therese startade även hon i strålande form och vann poolfinalen och tog sig därmed till final. I finalen fick hon kämpa hårt för att ta poäng på sin motståndare, tyvärr räckte det inte ända fram men hon vann ändå silverplaceringen.

Några av brottarna som också gjorde bra ifrån sig var Olle Andersson och Paulina Eriksson. Båda tog sig till semifinal som de båda två vann.

Fanny Veer, Erika Broo och Malin Veer är ytterligare tre brottare som gjorde bra ifrån sig och alla tre tog sig till semifinal som de genomförde med glödande skicklighet. Erika förlorade på fall och blev fjärdeplacerad. Malins match slutade tio lika efter full tid och då blir det förlängning/sudden death, vilket innebär att första som tar poäng vinner och det var Malins motståndare som tog första poänget och hon blev fyra. Fanny fick kämpa hårt och länga i sin match, hon öppnade hårt och plockade poäng men när tiden var ute stod det 6 – 7 till motståndaren och även Fanny fick en fjärdeplacering. Övriga brottare genomförde många fina matcher men blev i helgens tävling oplacerade.

RESULTATBÖRS
Flickor/äldre 34 kg; 1) Sara Karvonen, AK Stålpojkarna, 2) Alexandra Linden, IK Björnen, 3) Josefin Olsson, Björneborg BK, 4) Erika Broo, Vänersborg ABK.
Flickor/äldre 40 kg; 1) Mikaela Haglund, Vänersborg ABK, 2) Abdul El Hamawi, AK77, 3) Simon Johansson, Vänersborg ABK.
Pojk 85 kg; 1) Daniel Olsen, Björneborg BK, 2) Olle Andersson, Vänersborg ABK.
Ungdom 58 kg; 1) Sartip Moradi, Uddevalla BK, 2) Tony HayWerner, Vänersborg ABK.


Mars
040306-07 FT Cupen
Under helgen som varit har 17 tjejer och killar från Vänersborgsbrottarna deltagit i en av Sveriges största tvådagars cuper, FT-cupen. Det är en tävling som hölls för åttonde året i rad, arrangerande klubb är Falköpings ABK. Deltagande brottare från VABK var Emma Svantesson, Therese Mattilainen, Fanny Veer, Ida Svantesson, Jennifer Jakobsson, Malin Veer, Mikaela Haglund, Jonas Stålberg, Pontus Brobeck, Simon Johansson, Olle Andersson, Tony HayWerner, Rickard Johansson, Robert Norrman, Fredrik Olsson och Mattias Forsgren. Totalt var det i år 589 anmälda brottare till tävlingen. De deltagande brottarna kom från Norge, Danmark och större delen av Sverige. Innan tävlingen startar på lördagen är det defilering, dvs. alla domare och deltagande brottare tågar in i salen till musik. Efter inmarschen är färdig talade ordföranden om vandringspriset och sedan blev det underhållning i form av riddare och sång. Därefter startade tävlingen som i år fick hållas på fyra mattor i den stora Odenhallen i Falköping.

Flera av brottarna från Vänersborg tog sig vidare till söndagens finalmatcher. Det var Ida Svantesson, Olle Andersson, Fanny Veer, Mikaela Haglund, Jennifer Jakobson och Malin Veer.

Den brottare som efter helgens tävling absolut måste nämnas är Fanny Veer. Under lördagen och söndagen var det framförallt Fanny som var i strålande form och visade upp fina resultat men hon kämpade hårt för att få dem. Fanny fick verkligen ge allt och hon vann först i sin pool och därmed gick hon vidare till finalmatchen. I finalmatchen var det otroligt jämnt mellan de båda brottarna och Fanny gav järnet och visade prov på den skicklighet som trogen träning ger och hon vann ännu en match och därmed tog hon hem guldmedaljen.

Även Mikaela Haglund hade en bra helg med fina resultat. Hon vann sin pool och därmed tog hon sig till finalmatchen. I finalmatchen mötte Mikaela en tjej från Norge och Mikaela fick god nytta av alla grepp hon kan. Trots det hårda motståndet var det ändå Mikaela som gick segrande ur matchen och tog ytterligare en guldmedalj med hem till Vänersborg.

Ytterligare en brottare som ska nämnas efter den gångna helgen är Jennifer Jakobsson. Jennifer hade en tuff lördag med jämna matcher som hon vann. I söndagens poolfinal vann hon och gick vidare till finalmatchen. I den matchen mötte Jennifer hårt motstånd, hon kämpade på och lyckades ta poäng men när matchen blåstes av var det fallförlust och Jennifer fick därmed silvermedalj.

Olle Andersson, Malin Veer och Ida Svantesson tog alla tre varsin bronsmedalj efter många hårda matcher där de plockade poäng men trots stor kämpaglöd räckte det inte ända fram. Alla deltagande brottare fick uppleva en helg med kamratskap, god sportmannaskap och en massa brottning.

RESULTATBÖRS
Flickor/yngre 42 kg; 1) Hannah Sommargren, BK Bryggan, 2) Jennifer Jakobsson, Vänersborgs ABK, 3) Malin Birgersson, Björneborgs BK, 4) Ayna Barlie Gundersen, Kolbotn IL.
Flickor/äldre 40 kg; 1) Mikaela Haglund, Vänersborg ABK, 2) Lisa Blikeng, Vestfold/Buskerud Brytekrets(Norge), 3) Sofia Hedendahl, Dalsjöfors BK, 4) Beatrice Carlsson, Lidköpings AS.
Flickor/äldre 57 kg; 1) Elvira Alm, Nylöse ABK, 2) Evelina Elmunen, Laxå BK, 3) Malin Veer, Vänersborgs ABK.
Kvinnor/ungdom 46 kg; 1) Kristina Almroth, Huskvarna AIK, 2) Sabina Magnusson, Flens BK, 3) Ida Svantesson, Vänersborg ABK.
Kvinnor/ungdom 60 kg; 1) Fanny Veer, Vänersborgs ABK, 2) Amanda Fredriksson, Björneborgs BK, 3) Therese Linoubli, Västerviks BK, Linnea Balkevärn, Falköpings ABK.
Pojk 85 kg; 1) Anton Lundström, BK Atlas, 2) Daniel Olsen, Björneborg BK, 3)  Olle Andersson, Vänersborg ABK.
Junior 84 kg; 1) Tommy Lundell, Lidköping AS, 2) Karpet Kiragosjan, Laxå BK, 3) Thomas Larsen, Uraedd BK(Norge), 3) Lars Dunhäll, Trollhättan AK.


040313 Jannes Cup
Under lördagen hölls en brottartävling i Mölndal, Jannes Cup. Jennifer Jakobsson, Paulina Eriksson, Malin Veer, Pontus Brobeck, Jonas Stålberg, Fredrik Olsson och Simon Johansson deltog från Vänersborgs ABK.

Paulina Eriksson var den brottare från Vänersborg som hade funnit bästa formen i lördags. Hon kopplade grepp om sina motståndare och plockade poäng, detta ledde till att hon tog sig till finalmatch. I finalen fick Paulina kämpa hårt och hon visade upp en fantastisk styrka. Hon fick ett fast grepp om matchen men mot slutet gled motståndaren undan och vände matchen som slutade med fallförlust för Paulinas del, vilket innebar en hedrande silverplats för Paulina.

Även Simon Johansson hade en formtopp i lördags. Han kopplade många fina grepp om sina motståndare och tog sig sakta men säkert framåt i placeringarna. I finalmatchen visade han upp en styrka i sina försök att få ner sin motståndare på fall. Mot slutet av matchen tog ändå motståndaren över och det blev förlust för Simons del, vilket ledde till en silverplats.

Malin Veer och Jennifer Jakobsson kämpade hårt och länge och båda genomförde många helt fantastiska matcher. Både Jennifer och Malin mötte tufft motstånd trots detta plockade de många poäng på sina motståndare men det räckte inte ända fram men de knep i alla fall bronsplaceringarna i sina respektive grupper. Övriga brottare blev oplacerade.

RESULTATBÖRS
Flickor/yngre 42 kg; 1), Lina Oskarsson, Alebrottarna 2) Hannah Sommargren, BK Bryggan, 3) Jennifer Jakobsson, Vänersborgs ABK.
Flickor/äldre 62 kg; 1) Elvira Alm, Nylöse ABK, 2) Paulina Eriksson, Vänersborgs ABK, 3) Malin Veer, Vänersborgs ABK.
Knattar 38 kg; 1) Kim Rodell, BK Bryggan, 2) Jonathan Jakobsson, Trollhättans AK, 3) Shain Bagli, Hisingens AIK.
Pojk 35 kg; 1) Markus Aasted, Kungsbacka BK, 2) Simon Johansson, Vänersborg ABK, 3) Zeb Karlsson, Göteborgs AK.
Pojk 42 kg; 1) André Lindén, Trollhättan AK, 2) Jonathan Koljef, Kungsbacka BK, 3) Rickard Eliasson, Trollhättans AK.


040320 Alebrottningarna
Under lördagen deltog tio vänersborgsbrottare i Alebrottningarna, en tävling som i år lockade deltagare från bland annat Skåne och Danmark. Tävlingen hade 211 invägda brottare och under dagen brottades det 320 matcher. De tio brottare som deltog från Vänersborg var Mikaela Haglund, Jennifer Jacobsson, Paulina Eriksson, Matilda Brobeck, Simon Johansson, Mattias Forsgren, Pontus Brobeck, Fredrik Olsson, Rickard Johansson och Olle Andersson. Tävlingen blev oerhört medaljrik för vänersborgsbrottarna, av de tio som deltog, placerade sig sju på prispallen. Varav Matilda, Mikaela, Paulina och Jennifer fick guldmedaljer, Olle och Mattias fick silvermedaljer och Simon fick en bronsmedalj dessutom fick Rickard en fjärde placering värd att nämnas.

Rickard Johanssons fjärde placering kan ses som något av en bragd då han orädd går upp på mattan och möter bland annat sjuttonåringar när han själv är fjorton år. I hans första match för dagen hade han lite tur och fick möta en jämnårig kille som han fick mäta sin styrka mot. Han kopplade många fina grepp och matchen slutade med poängvinst för Rickard. I den följande matchen mötte han en sjuttonåring som visade att han var starkare och Rickard förlorade på fall. Men tack vare vinsten i första matchen gick han vidare till semifinal där han gick upp mot en duktig sjuttonåring, även i den matchen hade Rickard inte styrka nog att hålla emot utan förlorade på fall och slutade på en hedrande fjärdeplacering.

På liknande sätt Mikaela Haglund gjorde bra ifrån sig då hon som inte är äldre än tio år och egentligen borde tävla med jämnåriga går upp i åldersgrupp och möter tretton-fjortonåringar och visar att åldern inte spelar någon roll. Hon tog kommandot från början i alla matcher och gick rakt upp till finalmatchen där hon kopplar grepp om sin motståndare som hon inte tar sig ur och därmed vinner Mikaela guld.

Av alla guldmedaljörer bör Matilda Brobeck få ett hedrande omnämnande då hon visade att uthållighet i träning leder fram till vinst. Hon kopplade grepp om match och motståndare och vann i sin viktgrupp.

Paulina Eriksson gjorde en fin tävling och i sista matchen vinner hon genom att vara snabb, smidig och lyssna på sin ledare.

Jennifer Jacobsson hade också en bra dag då hon kunde visa upp fin styrka och smidighet som ledde fram till guld.

Mattias Forsgren fick i lördags gå många matcher där han var tvungen att snabbt och elegant ta grepp om sin motståndare vilket han också gjorde på ett suveränt sätt. Han kämpade sig fram genom matcherna och tog sig till finalmatchen. I finalmatchen orkade han inte kämpa ytterligare utan fick se sig besegrad och därmed tog han silverplacering.

Olle Andersson visade upp en snabbhet som gjorde att han kunde ta en silverplats.

Simon Johansson hade en dag då formen stod på topp men där han samtidigt mötte hårt motstånd. Han kämpade sig fram genom matcherna och tog sig till semifinal. I den matchen gav han allt han orkade och det visade sig att det räckte, han vann matchen och fick brons.

RESULTATBÖRS
Flickor/yngre 42 kg; 1) Jennifer Jakobsson, Vänersborgs ABK 2) Emma Elonson, BK Falkeberg.
Flickor/yngre 42 kg; 1) Matilda Brobeck, Vänersborgs ABK 2) Linn Nygren, Borås BK.
Flickor/äldre 40 kg; 1) Mikaela Haglund, Vänersborg ABK, 2) Beatrice Carlsson, Lidköpings AS, 3) Sofia Hedendahl, Dalsjöfors BK.
Flickor/äldre 62 kg; 1) Paulina Eriksson, Vänersborgs ABK, 2) Jessika Malm, Nylöse ABK.
Knattar 29 kg; 1) Alexander Birgersson, Alebrottarna, 2) Mattias Forsgren, Vänersborgs ABK, 3) Philip Helgesson, Örgryte IS.
Pojk 35 kg; 1) Joackim Lindegren, Viskafors AK, 2) Abdul El Hamawi, AK77, 3) Simon Johansson, Vänersborg ABK.
Pojk 85 kg; 1) Rasmus Bernhardsson, Viskafors AK, 2) Olle Andersson, Vänersborg ABK.
Ungdom 69 kg; 1) Adam Jervhäll, Hisingens AIK, 2) Timmy Timberg, Hisingens AIK, 3) Morteza Moradi, Uddevalla BK, 4) Rickard Johansson, Vänersborgs ABK.


040327-28 SM
Under den gångna helgen har 5 tjejer från Vänersborgs ABK deltagit i SM för Kvinnor/Ungdom och Junior som hölls i Falköping.
Therese Mattilainen, Fanny Veer, Ida Svantesson, Emma Svantesson och Nathalie Liljekvist deltog under lördagen när KvU SM som avgjordes. Alla tjejer genomförde fantastiska matcher med många imponerande grepp.

Av dem som tävlade på lördagen ska man nämna Therese och Fanny som båda vann varsin match och båda mötte nästa motståndare med glödande entusiasm. Trots stort engagemang hos tränare och övriga i klubben som hejade på gick det inte som man hoppats utan de förlorade de nästkommande matcherna och därmed åkte de ur tävlingen. Då vändes istället blickarna till Ida Svantesson som såg ut att ha medaljchans. Efter många hårda matcher lyckades Ida också ta sig vidare och i slutändan stod hon med bronsmedaljen runt halsen.  På söndagen var det dags att ta nya tag då Therese, Fanny och Emma även deltog i Junior SM. Av dem som lyckades bäst från vänersborgsbrottarna under söndagens tävling var Fanny och Therese. Båda gjorde strålande insatser men i en av matcherna mötte de varandra. Therese fick in ett grepp som inte Fanny tog sig ur och därmed vann hon matchen och hon placerade sig över Fanny i prislistan och Therese slutade fyra.

April
040424-25 Soft Tuch Open
Under helgen som varit har 10 tjejer och killar från Vänersborgsbrottarna deltagit i Sveriges största tvådagars cup, Soft Touch Open. Deltagande brottare från VABK var Emma Svantesson, Fanny Veer, Ida Svantesson, Malin Veer, Micaela Haglund, Paulina Eriksson, Simon Johansson, Fredrik Olsson, Rickard Johansson och Rickard Grötte. I år var det cirka 1 000 anmälda brottare till tävlingen. De deltagande brottarna kom från Norge, Danmark, Finland och Sverige.

Den brottare som efter helgens tävling absolut måste nämnas är Ida Svantesson. Under lördagen var det Ida som i strålande form visade upp fina resultat men hon fick kämpa hårt för att få dem. Ida fick verkligen ge allt i finalmatchen och det var otroligt jämnt mellan de båda brottarna. Men Ida gav järnet och visade prov på den skicklighet som trogen träning ger och hon vann matchen och därmed tog hon hem guldpokalen.

Även Micaela Haglund hade en bra helg med fina resultat. Nämnas ska att Micaela som blott är tio år tävlade i åldergruppen 12-15 år och de flesta hon mötte under de två dagarna var tretton eller fjorton år. Hon vann sin pool och tog sig vidare genom tävlingen. I semifinalmatchen mötte Micaela en otroligt tekniskt kunnig brottartjej. Hon fick god nytta av den hårda träning som varit och alla grepp hon lärt sig. Hon kämpade men fick se sig besegrad och i nästa match som var en fight om tredje/fjärde placering offrade Micaela det allra sista hon hade kvar av sina krafter. Trots detta fick Micaela se sig besegrad och hon slutade som fyra i sin grupp.

Ytterligare en brottare som ska nämnas efter den gångna helgen är Simon Johansson. Simon hade en tuff lördag med jämna matcher som han vann. Många gånger var det nära att han förlorat men lyckades alltid i slutet vända matchen till sin fördel. I lördagens åttondelsfinal mötte han en motståndare som visade hårt motstånd, Simon kämpade på men när matchen blåstes av var det förlust och Simon gick därmed inte vidare till söndagens finalomgångar. Övriga brottare genomförde många matcher som vanns men där det i slutändan inte räckte ända fram.

Alla deltagande brottare fick uppleva en helg med kamratskap, god sportmannaskap och en massa brottning.

September
040918 BN brottningarna
Fyra pojkar från Vänersborgs ABK åkte till Uddevalla på lördagen den 18 september för att delta i en av de första tävlingarna för säsongen som var BN-brottningarna arrangerad av Uddevalla AK. Totalt 108 deltagare från Sverige och Norge fanns på plats.  2 av dessa fyra fick gå upp på prispallen efter att ha genomfört grundomgången på ett bra sätt. En av dessa var Niklas HayWerner som vann sin pool och fick gå finalmatchen mot lokalkonkurrenten från Trollhättan. I denna match räckte inte Niklas till men fick i alla fall en silvermedalj. Olle Andersson tog brons i sin viktklass. Tony HayWerner samt Rickard Grötte lyckades inte att placera sig även om Rickard gick upp och vann sin första match på fall.

040918-19 Hilding Cup
Resultatet efter tävlingen blev att tjejerna tog tre medaljer med sig hem till Vänersborg, ett silver och två brons.
Silvret tog Micaela Haglund medan Jennifer Jacobsson och Ida Svantesson tog varsin bronsmedalj.

Emma Svantesson fick i denna tävling ingen medalj men mötte bland annat norska mästarinnan och fick kämpa hårt.
Simon Johansson och Fredrik Olsson tog inte heller någon medalj med hem, men precis som övriga i gänget fick de en möjlighet till att lära sig mycket som de kommer att ha nytta av under den kommande säsongen.
Rickard Johansson var meningen att delta men på grund av en envis förkylning som visade sig vara halsfluss åt han penicillin och fick inte delta utan hjälpte Klas med att fotografera de brottande på mattan.
Maga deltog i resan för att kunna uppleva hur en större tävling är på bortplan.
Curt var där för att coacha brottarna fram till så många segrar som möjligt. Som vanligt var Klas där för att filma. Övriga som deltog i resan var Tommy och Sören.

040925 Knattiaden
När vänersborgsbrottarna åkte till Kungsbacka för att delta i Knattiaden var det med sex tävlings-sugna och vinnarlystna pojkar. Mattias Forsgren, Viktor Dahlman, Niklas HayWerner, Simon Johansson, Fredrik Olsson och Rickard Johansson. Slutresultatet blev fyra placeringar av de sex möjliga.

Den som genomförde bästa prestationen var Rickard. Han inledde tävlingen med att i första matchen möta TAK:s Oscar Ericsson. Där blev det en hård match där Rickard redan från början tog greppet om Oscar. Rickard fortsatte med att få in bra grepp som gav poäng och mot slutet av matchen fick Rickard in ett fint grepp och lyckade få Oskar i falläge och därigenom vinna. I nästa match mötte Rickard Robin Johansson från Göteborgs AK. Den matchen blev något kortare men Rickard genomförde bland annat ett fint armdrag som gav poäng. Ganska omgående fick Rickard in ett grepp på Robin som han inte tog sig ur och Rickard vann även denna match på fall. Rickard tog hem en guldmedalj.

Nästa brottare som måste omnämnas är Niklas HayWerner, som har haft ett kort tävlingsuppehåll efter en skada. Niklas första match blev en riktig uppvisning av att han har tränat intensivt. Han greppade motståndaren och efter att han fått in en arm/huvudkoppling på sin motståndare fick Niklas ner han på rygg och vann matchen. Andra matchen Niklas gick blev tuffare och längre. När matchen var slut visade sig resultatet bli 10-3 till motståndaren och förlust för Niklas. I tredje matchen som var avgörande för om Niklas skulle få stå på prispallen eller inte visade han upp en entusiasm och aggressivitet och tog grepp efter grepp tills han slutligen fick in ett grepp och motståndaren hamnade på fall. Niklas tog därmed silvermedaljen med hem.

Simon Johansson är även han värd att nämnas, han kämpade på match efter match och blev tvåa i sin pool. I matchen om tredje-, fjärdeplatsen var Simon taggad till tusen och ville vinna. Han tog greppet om matchen och motståndaren och efter en knapp halv minut stod Simon som vinnare och knep därmed bronsmedaljen. Även Mattias Forsgren ska nämnas då han imponerade stort under lördagen. Han kämpade tappert och blev tvåa i sin pool. I matchen om tredje-, fjärdeplatsen var Mattias trött men ville ändå genomföra matchen. Han orkade inte riktigt ända fram utan förlorade men hamnade på en hedrande fjärdeplats.

Fredrik Olsson och Viktor Dahlman blev oplacerade.

Oktober
041002 Björnen Cup
Under lördagen den 2 oktober kämpade fem av Vänersborgs duktiga brottare i Björnen Cup, en fristilstävling inom brottning, som arrangerades av Norrköpings brottarklubb, IK Björnen. Till tävlingen åkte fem brottare från Vänersborgs Atlet- och BrottarKlubb. De deltagande tjejerna och killarna var Rickard Johansson, Emma Svantesson, Rickard Grötte, Said-Magomed Majrbekov och Simon Johansson. Tävlingen startade klockan elva på lördagsmorgonen och i den tredje matchen för dagen deltog Simon Johansson i. Han kastade sig in i matchen och ledde länge men förlorade matchen på fall. Nästa gång Simon skulle brottas var han laddad till tusen och fann ett grepp om sin motståndare som han inte tog sig ur utan Simon vann på fall. I Simons tredje match fick han verkligen visa vad han går för. Det visade sig bli en hård match men när domaren blåste för sista gången stod Simon som match segrare. Fjärde matchen för Simon slutade med vinst och även denna gång var det en vinst på fall. När man räknat samman alla matchpoäng stod Simon som segrare i sin viktklass, pojk 38kg. Detta för att Simon vunnit tre av fyra matcher på fall, vilket ger maxpoäng i poängberäkningen.

Emma Svantesson fick även hon upp till bevis. Emma mötte hårt motstånd men visade upp en teknisk genialitet som trägen träning ger. Hon vann sin första match på poäng. Då de var tre i viktklassen handlade nästa match om guldet. Emma tog från början ledningen men orkade inte riktigt fullfölja utan hon slutade på en silverplacering.

Said-Magomed Majrbekov, kallad Maga, deltog i sin första tävling vilket han gjorde alldeles utmärkt. Han inledde med att vinna första matchen på poäng. I andra matchen blev han, efter en ögonskada, överraskad och föll på fall. Tredje matchen vann han medan fjärde matchen slutade med förlust. I slutändan hamnade Maga på en hedrande fjärdeplaceringen.

Både Rickard Grötte och Rickard Johansson kämpade hårt men mötte kraftigt motstånd och blev oplacerade i tävlingen.

041009 Örgryte Cup
Under lördagen deltog sju brottare från Vänersborgsbrottarna i ÖIS Grand Prix. De deltagande brottarna var Viktor Dahlman, Simon Johansson, Rickard Grötte, Mattias Forsgren, Rickard Johansson, Niklas HayWerner och Fredrik Olsson. Tävlingen lockade deltagare från hela Sverige samt Norge. Den mest kända brottaren som deltog var OS-deltagaren Eddy Bengtsson, då Eddy tävlar i seniorklassen behövde inte någon från Vänersborg möta honom. Däremot fick alla chansen till autograf från Eddy. Som grädde på moset var dagens prisutdelare Mikael Ljungberg.

Den brottare som lyckades bäst i tävlingen var Simon Johansson. Han kämpade hårt och energiskt. Simon förlorade första matchen men vann de nästkommande två vilket innebar att han i sin viktklass blev tvåa i sin pool. Därmed fick Simon upp på mattan en sista gång och nu gällde det att offra det allra sista av dagens krafter och han kastade sig in i matchen med glöd och stor skicklighet. Han kopplade grepp efter grepp och till slut stod Simon som matchvinnare och blev därmed trea.

Sedan måste man också nämna Niklas HayWerner som genomförde en fantastik tävling. Han började med att vinna de två första matcherna. När Niklas skulle upp tredje gången märktes det att han inte riktigt hängde med i svängarna och han förlorade på fall. I fjärde matchen som var en fight om tredjepriset genomförde Niklas ytterligare en fin match. Han kopplade en fin ”lindenare” på sin motståndaren men Niklas orkade inte fullfölja kastet utan föll på eget grepp och hamnade därigenom på en hedrande fjärdeplats.

En annan brottare som ska omnämnas är Viktor Dahlman, som genomförde sin andra tävling som licensierad brottare. Han kämpade hårt och gjorde precis det tränaren sa men det räckte inte riktigt ända fram, men Viktor tog ändå poäng på sina motståndare. Hans kämparanda placerade honom på en hedrande fjärdeplats.

Övriga brottare blev oplacerade.

041016 Göta kanal Cup
Den 16 oktober deltog nio Vänersborgsbrottare i Göta kanal cupen. De deltagande brottarna var Emma Svantesson, Said-Magomed Majrbekov, Jennifer Jacobsson, Fredrik Olsson, Mikaela Haglund, Simon Johansson, Niklas HayWerner, Cecilia Matilainen och Rickard Johansson. Tävlingen som arrangerades av Töreboda AK hade 103 invägda brottare från Mellansverige och Norge. För Vänersborgsbrottarnas del gick det riktigt bra.

Bäst gick det för Mikaela och Jennifer. Mikaela, som på tävlingsdagen fyllde elva år, tävlar i gruppen flickor äldre, det vill säga flickor i åldrarna tolv till fjorton år. Trots detta gick hon in på mattan med en stor beslutsamhet och tog i varje match kommandot. Hon vann alla sina matcher och hamnade överst på prispallen. Även Jennifer visade i lördags upp goda kunskaper i teknik. Hon greppade sina motståndare med en stor fasthet och släppte aldrig övertygelsen om seger för sig själv. På liknande sätt som Mikaela vann Jennifer alla sina matcher och blev därmed etta.

För Said-Magomed var det hans första tävling inom grekiskromersk brottning. Han mötte tufft motstånd som han klarade av att matcha på ett bra sätt. Said-Magomed vann sin första match på fall och andra matchen slutade efter förlängning med 2-2 vilket gjorde att man avgjorde matchen på antalet varningar brottarna fått. Då Said-Magomed fått flest varningar förlorade han den matchen och slutade på en silverplacering.

Även Rickard och Niklas slutade efter en hård tävling med många matcher på silverplacering.

Emma Svantesson inledde med att genomföra två suveräna matcher där hon totalt hade övertaget och där motståndarna inte hade en chans. I tredje matchen blev det tuffare då hon mötte SM-guldmedaljören Emma Weberg från Falköpings ABK. Svantesson inledde matchen med att dyka på Webergs ben då Weberg vände på allt och fick Svantesson på rygg, en fallförlust för Svantesson. I sista matchen mötte Emma norska mästerskapsmedaljören Maria Brede Jonsen. I den matchen gav Emma det allra sista av dagens krafter men det räckte inte utan blev en poängförlust. Därigenom hamnade Emma på en bronsplats.

Även Simon genomförde en bra tävling med hårt motstånd och även han hamnade på en bronsplats.

När dagen och prisutdelningen var över visade det sig att av Vänersborgbrottarnas nio deltagare kom sju hem med en ny fin pokal.

RESULTATBÖRS
Flickor/yngre 47 kg; 1) Jennifer Jakobsson, Vänersborgs ABK, 2) Malin Birgersson, Björneborg 3) Linnéa Svensson, Skövde ABK.
Flickor/äldre, 44 kg; 1) Micaela Haglund, Vänersborg ABK, 2) Sofia Hedendahl, Dalsjöfors, 3) Beatrice Karlsson, Lidköping AS.
Kvinnor Ungdom, 65 kg; 1) Marie Brede Jonsen, Kråkeröy BK, 2) Emma Weberg, Falköpings ABK, 3) Emma Svantesson, Vänersborg ABK.
Pojk, 38 kg; 1) Joakim Lindegren, Viskafors AK, 2) Oliver Hansson, Falköping ABK, 3) Simon Johansson, Vänersborg ABK.
Pojk, 59 kg; 1) Andreas Hedlund, Trollhättans AK, 2) Niklas HayWerner, Vänersborg ABK, 3) Christoffer Lindström, Borås.
Ungdom, 69 kg; 1) Kristian Birgersson, Björneborg, 2) Rikard Johansson, Vänersborg ABK.
Ungdom, 100 kg; 1) Oskar Klasson, Skövde ABK, 2) Said-Magomed Majrbekov, Vänersborg ABK, 3) Tom Jonsson, Falköping ABK.

041024 DM
  Den 24:e oktober deltog vänersborgsbrottare i DM med tio brottare. De invägda brottarna var Niklas HayWerner, Simon Johansson, Therese Mattilainen, Ida Svantesson, Tony HayWerner, Said-Magomed Majrbekov, Fredrik Olsson, Emma Svantesson, Rickard Johansson och Cecilia Mattilainen. Tävlingen gick av stapeln i Varnhem och var ett samarrangemang av brottarklubbarna från Skara och Skövde. I DM kunde pojkarna delta i ungdom, grek och/eller fristil. Samtliga Vänersborgspojkar valde att ställa upp i ungdom och både grek och fristil. Tjejerna kunde delta i ungdom och/eller senior och Emma och Therese valde att ställa upp i både ungdom och senior. Ida och Cecilia hade inte åldern inne för att gå upp till senior.

Dagens bästa brottare måste nog Rickard Johansson vara. Under första halvan av dagen var det grekbrottning som gällde för pojkarna och Rickard mötte hårt motstånd men lyckades vinna tre av fyra matcher vilket räckte alldeles utmärkt till en silverplacering i grek DM. Andra delen av dagen ägnade pojkarna åt fristilsbrottning och om Rickard imponerade under grekdelen var det inget mot att få se han i fristil. Han attackerade motståndaren och dök på benen, samt lyfte och rullade sina motståndare. Rickard gick från seger till seger och gick obesegrad hela vägen fram till guldplaceringen i fristils DM.

Nästa brottare som imponerade stort var Said-Magomed. Liksom Rickard genomförde Said-Magomed en tävling i storartad utförande där han i grek förlorade en match men vann de övriga och fick silver i grek DM. I fristil visade Said-Magomed att det är där hans styrka finns. Han vann samtliga matcher och fick även han ett guld i fristils DM.

Även Ida genomförde många fina matcher där hon tog grepp om sina motståndare och höll fast. Hon gick genom tävlingen obesegrad och fick guld i DM:et.

För Simon blev dagsresultatet, efter många matcher med tufft motstånd och många grepp, ett silver i grek och ett brons i fristil.

För Emma, som deltog i både Ungdom och senior, blev det två brons.

För Therese ett brons i KvinnaUngdom samt en fjärdeplacering för Cecilia. Övriga brottare blev oplacerade i årets DM.

RESULTATBÖRS
Ungdom, 38 kg, Grek; 1) Joakim Lindegren, Viskafors AK, 2) Simon Johansson, Vänersborg ABK, 3) Amandus Johansson, Falköpings ABK.
Ungdom, 69 kg, Grek; 1) Jonas Persson, Töreboda ABK, 2) Rikard Johansson, Vänersborg ABK, 3) Anton Eksell, Falköpings ABK.
Ungdom, 85 kg, Grek; 1) Jonas Palmqvist, Falköpings ABK, 2) Said-Magomed Majrbekov, Vänersborg ABK, 3) Oskar Claesson, Skövde ABK.
Kvinnor Ungdom, 46 kg; 1) Ida Svantesson, Vänersborg ABK, 2) Amanda Karlsson, Mariestad ABK, 3) Elin Örnell, Kinna AK.
Kvinnor Ungdom, 56 kg; 1) Malin Gredenwall, Falköpings ABK, 2) Emeli Nygren, Borås BK, 3) Fanny Karlsson, Lidköping AS, 4) Cecilia Mattilainen, Vänersborgs ABK.
Kvinnor Ungdom, 65 kg; 1) Emma Weberg, Falköpings ABK, 2) Cornelia Fredriksson, Töreboda ABK, 3) Therese Mattilainen, Vänersborgs ABK.
Kvinnor Ungdom, 76 kg; 1) Emma Georgii, Lidköping AS, 2) Josefine Arrhenius, Skövde ABK, 3) Emma Svantesson, Vänersborg ABK.
Ungdom, 38 kg, Fristil; 1) Joakim Lindegren, Viskafors AK, 2) Amandus Johansson, Falköpings ABK, 3) Simon Johansson, Vänersborg ABK.
Ungdom, 69 kg, Fristil; 1) Rikard Johansson, Vänersborg ABK, 2) Jonas Persson, Töreboda ABK, 3) Anton Eksell, Falköpings ABK.
Ungdom, 85 kg, Fristil; 1) Said-Magomed Majrbekov, Vänersborg ABK, 2) Jonas Palmqvist, Falköpings ABK.
Kvinnor, 72 kg; 1) Magdalena Lundborg, Lidköping AS, 2) Therese Riis, Kinna AK, 3) Emma Svantesson, Vänersborg ABK

041029-30 Kolbtn Cup
Under helgen den 29-30 oktober deltog Vänersborgsbrottarna i Kolbotn Cup som arrangeras av Oslo Bryteklubb för 34.e året. Årets tävling hade 352 invägda brottare från sju olika nationer, Tjeckien, Amerika, Österrike, Sverige, Danmark, Vitryssland, samt värdlandet Norge. Från Vänersborgsbrottarna deltog nio brottare. Dessa var Mikaela Haglund, Emma Svantesson, Therese Mattilainen, Ida Svantesson, Rickard Johansson, Tony HayWerner, Fredrik Olsson, Simon Johansson och Niklas HayWerner. Med på resan följde även tränarna Curt Molin och John Dahl samt fyra föräldrar. Som förra året var brottarnas intåg i hallen något otroligt pampigt. Man känner verkligen av att det är en internationell sport. Enda nackdelen med en så här stor tävling är att tränare, ledare, filmaren och fotografen inte får mycket vila om man vill dokumentera allas matcher. Men vad gör man inte för sporten :-).

Bästa placeringen utav vänersborgsbrottarna tog Fredrik Olsson hem. Fredrik, som är 13 år, tävlade i Gutt 15 som innebär att motståndarna får max fylla femton år i år. Han fick under lördagen gå totalt fyra tuffa matcher mot starka motståndare. Fredrik visade upp ett brett register av grepp och vann två av sina matcher. Tack vare att han vann sin sista match kom han på femte plats som resulterade i en ny fin pokal att ta med hem.

Även Emma Svantesson gjorde bra ifrån sig på sina matcher. Hon flera duktiga och starka motståndare trots detta lyckades Emma flera gånger få in fina grepp på dem fast Emmas matcher slutade med förlust. På grund av att hon trots förluster tagit poäng på sina motståndare blev hon sexa i sin viktklass och även Emma fick en ny pokal med hem.

Sedan bör man nämna Mikaela Haglund, nyss fyllda elva år, som tävlade i Pike 15 och i första matchen mötte regerande Em-mästarinnan Sofia Mattson från Gällivare SK. Mikaela genomförde en fenomenal match som slutade med förlust och även hennes andra matcher slutade med förluster för Mikaela. Hon fick tack vare poängtagning på sina motståndare en hedrande sjunde placering.

Övriga brottare kämpade tappert men blev oplacerade i tävlingen.

RESULTATBÖRS
Gutt 12, 37 kg; 1) Bjørnar Ødegaard, Kristiansund AK, NOR, 2) Amandus Johansson, Falköpings ABK, 3) Erik Melby, Kristiansund AK, NOR, 7) Simon Johansson, Vänersborg ABK, SWE.
Gutt 15, 42 kg; 1) Viktor Magnusson, Flens BK, SWE, 2) Emil Knudsen, Ålesund BK, NOR, 3) Magnus Ziegler, BK Ore, SWE, 5) Fredrik Olsson, Vänersborg ABK, SWE.
Gutt 15, 59 kg; 1) Filip Ronkainen, Tyringe AoBK, SWE, 2) Timmy Wideheim, Svedala BK, SWE, 3) Michael Gundersen, BK Atlas, NOR, 16) Niklas Hay-Werner, Vänersborg ABK, SWE.
Gutt 15, 66 kg; 1) Olle Skoglund, Åle Brottarna, 2) Andreas Sörli, Berguvens BK, SWE, 3) Marcus Gärdskog-Hill, Berguvens BK, SWE, 13) Tony HayWerner, Vänersborg ABK, SWE, 17) Rikard Johansson, Vänersborg ABK, SWE.
Pike 15, 44 kg; 1) Sofia Mattsson, Gällivare SK, SWE, 2) Hanna Wennström, Gällivare SK, SWE, 3) Emma Johansson, Team Skåne, SWE, 7) Mikaela Haglund, Vänersborg ABK, SWE.
Pike 15, 48 kg; 1), Sabina Magnusson, Flens BK, SWE, 2) Sandra Nilsson, Svedala BK, SWE, 3) Henriette Slåttum, Skedsmo BK, NOR, 11) Ida Svantesson, Vänersborg ABK, SWE.
Kvinnor Junior, 63 kg; 1) Birgit Maria Stern, Østerrike, 2) Stephanie Maierhofer, Østerrike, 3) Linda Strandgård, Gällivare SK, SWE, 8) Therese Mattilainen, Vänersborgs ABK, SWE.
Kvinnor Junior, 67 kg; 1) Martina Zyklova, Team Tjekkia, 2) Madelen Gärdskog-Hill (Domnarvets), Arboga Brottargymnasie, SWE, 3) Lovali Runesdotter (BK Loke), Arboga Brottargymnasie, SWE, 6) Emma Svantesson, Vänersborg ABK, SWE.


November
041106-07 Lilla Mälarcupen
Den 6:e och 7:e november deltog åtta vänersborgsbrottare i Lilla MälarCupen. Tävlingen som är en av Sveriges största, lockade mer än 800 invägda brottare från Sverige, Norge och Finland. Lilla Mälar Cup arrangeras av Västerås BK. Under lördagen tävlade både tjejer och killar men det var endast i samtliga flick-klasser som finalerna avgjordes under lördagen. De pojkar och kvinnor som tog sig vidare tävlade finalmatcher under söndagen. Av tjejerna var det Jennifer Jacobsson som genomförde en tävling där hon gick obesegrad från match till match. Hon tog ett fast grepp om sina motståndare och tog i varje match kommandot.

Jennifer var fenomenal då hon ledde hela tävlingen igenom ända fram till finalen. I finalmatchen tog Jennifer fram det allra sista av sina krafter och vann även den matchen och därmed tog hon hem guldmedaljen.

Även Mikaela Haglund, 11 år, genomförde en tävling där teknikalitet var huvudingrediensen. Hon vann alla sina matcher fram tills finalmatchen där hon mötte en tjej på fjorton år som visade sig vara Mikaela övermäktig och Mikaela fick ta med sig en silvermedalj hem.

Bland pojkarna var det Said-Magomed Majrbekov som lyckades bäst. Han utförde många fina grepp och kämpade tappert. Tyvärr räckte det inte ända fram men Said-Magomed fick ändå en bronsmedalj med hem.

Rickard Johansson, Emma Svantesson, Fredrik Olsson, Simon Johansson och Ida Svantesson kämpade och vann många matcher men blev i slutändan oplacerade.

RESULTATBÖRS
Flickor/yngre 42 kg; 1) Jennifer Jakobsson, Vänersborgs ABK, 2) Lina Persson, Töreboda AK, 3) Malin Birgersson, Björneborgs Brottarklubb.
Flickor/äldre, 44 kg; 1) Rebecca Renqvist, Västerås BK, 2) Mikaela Haglund, Vänersborg ABK, 3) Lisa Blikeng, Vestfold % Buskerud Brytekrets.
Ungdom, 100 kg; 1) Robin Andersson, Team Småland, 2) Fredrik Berntsson, Göteborgs Stadslag, 3) Said-Magomed Majrbekov, Vänersborgs ABK.


041114 Skaraborgsserien
RESULTATBÖRS
Flickor/Yngre, 26 kg; 1) Linnea Olsson, Vänersborgs ABK, 2) Melina Andersson, BK Sana, 3) Matilda Fredriksson, Falköpings ABK.
Flickor/Yngre, 29 kg; 1) Hanna Börjesson, Lidköpings AS, 2) Nadja Stell, Skövde AK, 3) Rebecka Calmtun, Vänersborgs ABK.
Flickor/Äldre, 52 kg; 1) Micaela Haglund, Vänersborgs ABK, 2) Jennifer Jacobsson, Vänersborgs ABK, 3) Mathilde Madison, Lidköpings AS.
Knattar/Yngre, 24 kg; 1) Viktor Gull, Lidköpings AS, 2) Rikard Gustavsson, Falköpings ABK, 3) Viktor Leijon, Vänersborgs ABK.
Knattar, 32 kg; 1) Mattias Forsgren, Vänersborgs ABK, 2) Jordi Johansson, Lidköpings AS, 3) Filip Svantesson, Vänersborgs ABK.
Knattar, 42 kg; 1) Elias Almqvist, Skövde AK, 2) Kristoffer Aikio, Vänersborgs ABK, 3) Simon Stell, Skövde AK.
Knattar, 53 kg; 1) Viktor Dahlman, Vänersborgs ABK, 2) Tommy Johansson, BK Sana, 3) Ahmed Omarov, Falköpings ABK.
Pojk, 33 kg; 1) Adam Granfeldt, Vänersborgs ABK, 2) Martin Söderström, Vänersborgs ABK.


041121 Ox cupen
Söndagen den 21 november var det tävlingsdags för fem Vänersborgsbrottare. Tävlingen för dagen var Ox-Cupen och arrangerande klubb var Mariestads ABK. Totalt vägde ett 90-tal brottare in i fyra olika åldersklasser. Från Vänersborg deltog Jennifer Jacobsson i flicka/yngre, Micaela Haglund i flicka/äldre, Mattias Forsgren i knatte och Fredrik Olsson samt Simon Johansson i pojkklassen.

Bästa Vänersborgsbrottaren för dagen, anser jag, måste vara Mattias som under dagen fick genomföra fyra matcher. De två första matcher som han vann tog honom till poolseger och vidare i tävlingen. Nästa match var semifinal och där fick Mattias en tuff start men han tog greppet om både motståndaren och matchen och vann även den matchen. Nu var det pirr i magen, finalmatchen låg framför honom. Mattias gick in på mattan och hamnade efter ett anfall från motståndaren underst men han lyckades komma loss. Mattias kontrade fint och fick in ett fint nacksving vilket förde motståndaren över på rygg och Mattias vann och fick därmed guldet med hem.

Även Micaela genomförde en fin tävling med bra resultat. Man måste minnas att hon blott elva år ändå tävlar med 12-14-åringar. Trots detta gick hon obesegrad från första till sista matchen och ytterligare ett guld följde med hem till Vänersborg.

Jennifer blev efter invägningen utan motstånd och blev då tillfrågad om hon kunde tänka sig gå upp från 42 kilosklassen till 59 kg, vilket hon gjorde och efter en tuff tävling blev hon placerad på en silverplats.

Även Simon fick en silverplacering efter en hård tävling. Fredrik hamnade efter fem matcher på en hedrande fjärde placering.

RESULTATBÖRS
Flickor/yngre 59 kg; 1) Charlotte Malmberg, Dalsjöfors, 2) Jennifer Jakobsson, Vänersborgs ABK.
Flickor/äldre, 44 kg; 1) Mikaela Haglund, Vänersborg ABK, 2) Sofia Hedendahl, Dalsjöfors.
Knatte, 32 kg; 1) Mattias Forsgren, Vänersborgs ABK, 2) Anton Hyltén, BK Sana 3) Jonatan Kjellberg, Töreboda ABK.
Pojk, 38 kg; 1) Amandus Johansson, Falköping ABK, 2) Simon Johansson, Vänersborgs ABK.
Pojk, 42 kg; 1) André Lindén, Trollhättan AK, 2) Daniel Johansson, Uddevalla, 3) Salambek Jesenbajev, Töreboda ABK, 4) Fredrik Olsson, Vänersborgs ABK


041127-28 Junior SM
Under helgen 27-28 november har SM i fristil gått av stapeln och arrangerande klubb var Östervåla AK. Till tävlingen åkte två av Vänersborgsbrottarna, Rickard Johansson och Said-Magomed Majrbekov, för att delta i Ungdomsklassen. Med på resan åkte Curt Molin - tränare, Klas och Marita Johansson - fotografer, Said Majrbekov - ledare.

Först ut av de två var Rickard och han inledde med en intensiv match där han redan från början kopplade greppet om matchen. Rickard vann matchen på teknisk överlägsenhet med poängen 10-0 efter 3,43 minuter. Hans andra match mötte han en tuff motståndare men Rickard inledde med att ta poäng på honom. Efter den tuffa inledningen gick det sämre för Rickard och han förlorade matchen. I tredje matchen mötte han blivande bronsmedaljören och Rickard försökte koppla grepp om sin motståndare men lyckades inte och även den matchen förlorade han och blev därmed oplacerad i tävlingen.

Said-Magomed fick vänta länge på att få komma upp på mattan. I hans viktklass var det två invägda brottare och därigenom blev det finalmatch med en gång. Han mötte i matchen Alebrottarnas Fredrik Berntsson som Said-Magomed har tränat mot de sista veckorna. Said-Magomed kopplar från start grepp om matchen och tar de första två poängen snabbt sedan blir det en lugnare match fram tills det är mindre än en halv minut kvar då Said-Magomed gör ett anfall för att få tredje och avgörande poängen men Fredrik kontrar och lyckas få Said-Magomed på fall. Said-Magomed blev därmed silverplacerad i sitt första SM.

Resultatbörs
Ungdom 69 kg
1. Efraim Gershater, BK Athén
2. Patric Gillberg, Örgryte IS
3. Viktor Esteka, Spårvägens BK
Oplacerad, Rickard Johansson, Vänersborgs ABK

Ungdom 100kg
1. Fredrik Berntsson, Alebrottarna
2. Said-Magomed Majrbekov, Vänersborgs ABK


December
041204 Kinnaträffen
Under lördagen var det tävlingsdags för tre av Vänersborgsbrottarnas pojkar. Resan gick till Kinna för att delta i Kinnaträffen och arrangerande klubb var Kinna AK. Mer än 150 brottare vägde in i fyra olika åldersklasser, Knatte, Pojk, Ungdom och Senior. Från Vänersborg deltog Said-Magomed Majrbekov i Ungdom 100 kg och Fredrik Olsson samt Simon Johansson i pojk 42 kg respektive 38 kg.

Bästa placeringen fick Said-Magomed. Han inledde tävlingen med att möta Alebrottaren Fredrik Berntsson som han förra veckan förlorade mot i fristils-SM. I lördags kämpade Said-Magomed men det räckte inte utan blev en poängförlust. I nästa match mötte han Linus Andersson från Borås. I den matchen tog Said-Magomed kommandot och greppet. Matchen var intensiv och Said-Magomed fick in ett fint grepp som ledde fram till att Linus hamnade på fall. Tredje matchen Mötte Said-Magomed Niklas Crona fån Kalmar. Niklas är en meriterad brottare och Said-Magomed fick det tufft. Said-Magomed fick efter matchens slut se sig besegrad och därigenom hamnade han på en bronsplats.

Simon fick i första matchen möta en duktig brottare Emil Birkshöj från BK Thor, Danmark. Matchen inleddes med snabba grepp som avlöste varandra och Simon plockade poäng på Emil. När matchen var slut efter fyra minuter stod det 9-2 till Simons fördel. Andra matchen gick mot Anton Hjelm, Värnamo BK. I den matchen försökte Simon med allt han orkade men nådde inte ända fram utan förlorade. Men nästa match var match om tredjepriset och där mötte Simon Joakim Lindegren, Viskafors AK. Nu märktes det på Simon att han inte orkade utan han gick upp på mattan och gjorde en bra match där han kontrade fint men inte gjorde egna ansatser och förlorade bronset och hamnade på en hedrande fjärdeplats.

Fredrik Olsson hade en dag med hårda motståndare och tuffa matcher där han tog poäng men inte lyckades vinna utan blev oplacerad i tävlingen.

Resultatbörs
Pojk, 38 kg; 1) Bo Sverker Bonde, BK Thor, 2) Anton Hjelm, Värnamo BK, 3) Joakim Lindegren, Viskafors AK, 4) Simon Johansson, Vänersborgs ABK.
Pojk, 42 kg; 1) André Lindén, Trollhättan AK, 2) Filip Sjöholm, Töreboda ABK, 3) Nicklas Norström, Örgryte IS, Oplacerad) Fredrik Olsson, Vänersborgs ABK.
Ungdom 100; 1) Niklas Crona, Kalmar BK, 2) Fredrik Berntsson, Alebrottarna, 3) Said-Magomed Majrbekov, Vänersborgs ABK


041211 Bravida Cup
Under lördagen åkte åtta vänersborgsbrottare mot Göteborg för att delta i Bravida Cup och Hisings Cup, två tävlingar som i år slogs ihop. Till tävlingen kom det mer än 80 brottare som vägde in, från Värnamo och Oskarströms till Vänersborg och Trollhättan. För Vänersborgsbrottarnas del blev det ett strålande dagsresultat.

En av dem som utförde en fin tävling var Rickard Johansson som på plats visar sig vara den enda i sin viktklass och fick därmed finna sig i att bli uppflyttad från Ungdom 69 kg till 76 kg. Hans första match var tuff men han greppade motståndare och efter full tid vann Rickard på poängen 8-5. Andra matchen gick sämre och Rickard fick se sig besegrad. I tredje matchen hann inte Rickard mer än inleda ett angrepp då motståndaren kontrar och får Rickard på fall. Men med en vinst på tre matcher kammade Rickard hem bronset.

Även Jennifer Jacobsson genomförde en bra tävling där hon för första gången gick upp en ålderskategori från flickor/yngre till flickor/äldre. De två första matcher vann Jennifer genom att utföra fina kvartsnelsons på sina motståndare som ledde fram till två snabba fallvinster. I tredje matchen, som också var poolfinal, mötte hon klubbkamraten Micaela Haglund som även hon vunnit två matcher på fall. I poolfinalmatchen blev det en strid med hetta i. Båda tjejerna ville vinna för vinnaren går till match om första priset medan förloraren går till match om tredje priset. När domaren blåser för fallseger är det Micaelas hand som åker upp i luften och Jennifer fick se sig besegrad. I matchen om första priset inleder Micaela hårt och intensivt. Men när domaren blåser efter 1.51 minuter är det för fallseger för Micaela och därmed var guldet hennes. I Jennifers match om tredje priset mötte hon en tuff motståndare som inledde matchen genom att koppla grepp efter grepp och efter närmare 3 minuter får Jennifer se sig besegrad och slutade på en hedrande fjärde placering.

Fler duktiga brottare från klubben var bland annat Emma Svantesson och Simon Johansson som båda två efter många och tuffa matcher sågs stå överst på prispallen med var sin ny guldpokal i handen.

För Fredrik Olsson, Cecilia Mattilainen och Therese Mattilainen var resan lika tuff och hård men i slutet fick de se sig besegrade och hamnade på silverplats.

Dagsresultat blev att alla åtta Vänersborgsbrottare blev placerade och sju av dem fick åka hem med nya fina pokaler.

041218 Armstrongsgreppet
Under lördagen deltog sju brottare från Vänersborgsbrottarna i Armstrong-greppet som arrangeras av Mjölby BK. I årets upplaga var det 140 invägda brottare från totalt 20 olika klubbar från Sverige och Danmark.

Simon Johansson var en av de brottare som lyckades bra i tävlingen. Han gick från seger till seger och blev först poolvinnare och därefter var det match om första priset. I matchen fick Simon hårt motstånd men han gav inte efter och lyckades vinna efter en fin kvartsnelson och därmed vann Simon guld.

Även Micaela Haglund gjorde bra ifrån sig under tävlingen. Hon mötte tufft motstånd men hon greppade matcher och motståndare på ett bra sätt. Även Micaela blev poolvinnare och tog sig direkt till match om första priset där hon mötte en duktig tjej som nästan fick Micaela på fall innan Micaela lyckade kontra och få ner sin motståndare till en fallseger. Därmed vann Micaela guldet i sin klass.

På liknande sätt gjorde Emma Svantesson en bra tävling. I matchen om guldet var det länge jämt mellan de båda men Emma tog tag om sin motståndare och plockade poäng efter poäng tills hon efter full tid vann på poäng.

Jennifer Jacobsson hade även hon en bra dag med många fina grepp. Hon vann först sin pool och gick direkt till match om guldet. I den matchen kämpade Jennifer hårt och länge men trots stor envishet och greppvariation förlorade Jennifer och hamnade på en silverplacering.

För Linnea Olsson var det en tuff tävling där hon genomförde sin första licenstävling. Hon mötte två duktiga tjejer som Linnea inte riktigt klarade av. Hon fick i första matchen en skada som gjorde att hon bröt matchen. I andra matchen var hon inte riktigt med på noterna men hon gick in på mattan och kämpade på. Trots den kämpaglöden räckte det inte utan Linnea förlorade matchen och hamnade på en tredje placering i sin första licenstävling.

Fredrik Olsson hade en dag då han lyckade med slängkryss, maror och nacksvingskopplingar. Han vann en match och förlorade nästa vilket gjorde honom till tvåa i poolen och därmed fick han gå match om bronset. I den matchen fortsatte Fredrik sitt fina arbete men orkade inte utan fick se sig besegrad och blev placerad på en fjärdeplats.

Rickard Johansson hade en lika tuff och hård dag men blev i tävlingen oplacerad.

RESULTATBÖRS
Pojk, 38 kg; 1) Simon Johansson, Vänersborgs ABK, 2) Sebastian Roos, Finspångs AIK, 3) Niklas Hellgren, Mjölby BK, 4) Emil Tapper, Finspångs AIK.
Pojk, 42 kg; 1) Mark Wind, AIR Roskilde, 2) Totte Nykvist, Eskilstuna GAK, 3) Filip Sjöholm, Töreboda ABK, 4) Fredrik Olsson, Vänersborgs ABK.
Flickor/Yngre 26 kg; 1) Cajsa Sjögren, HBK Bergania, 2) Jonna Savebark, Motala AoBK, 3) Linnea Olsson, Vänersborgs ABK
Flickor/Yngre 42 kg; 1) Anita Marijic, HBK Bergania, 2) Jennifer Jacobsson, Vänersborgs ABK, 3) Emelie Hermansson, Töreboda AoBK, 4) Linda Schloenzig, Västerviks BK
Flickor/Äldre 44 kg; 1) Micaela Haglund, Vänersborgs ABK, 2) Sofia Hedendahl, Dalsjöfors BK, 3) Saga Andersson, HBK Bergania, 4) Tammy Sjögren, HBK Bergania.
Kvinnor/Ungdom 70 kg; 1) Emma Svantesson, Vänersborgs ABK, 2) Hanne Mårtensson, HBK Bergania.