Januari
030112 Saraborgsserien
Sjätte deltävlingen i Skaraborgsserien i helgen genomfördes med Töreboda som arrangör. Vänersborgsbrottarna ställde så klart upp med många brottare. Tio av dessa nådde pallplacering.
K/Y 29 kg Mattias Forsgren Guld
K/Ä 32 kg Simon Johansson Guld
P 53 kg Tobias Olsson Guld
P 53 kg Mikael Larsson Brons
F/Y 44 kg Jennifer Jacobsson Guld
F/Ä 34 kg Mikaela Haglund Guld
P 42 kg Licens Niklas Hay-Werner Guld
P 53 kg Licens Tony Hay-Werner Guld
P 66 kg Licens Olle Andersson Silver
P 66 kg Licens Rikard Johansson Brons


Februari
030216 Skaraborgsserien
Sjunde deltävlingen i Skaraborgsserien i helgen genomfördes med Falköpings ABK som arrangör, det var många från Vänersborgsbrottarna med så klart. Sexton av dessa nådde pallplacering.
K/Y 26 kg Viktor Kullgren Silver
K/Y 26 kg Anton Stålberg Brons
K/Y 32 kg Jonathan Jacobsson Guld
K/Y 32 kg Dino Jusic Brons
K/Ä 35 kg Jesper Engström Silver
K/Ä 38 kg Carl Larsson Guld
K/Ä 42 kg Marcus Johansson Guld
K/Ä 42 kg Jonas Stålberg Brons
K/Ä 47 kg Pontus Brobeck Brons
P 53 kg Tony Hay-Werner Guld
P 66 kg Peter Sjöberg Guld
P 66 kg Rikard Johansson Brons
F/Ä 48 kg Matilda Brobeck Guld
F/K 37 kg Mikaela Haglund Brons
F/K 40 kg Jennifer Jacobsson Brons
F/K 57 kg Fanny Veer Silver

September
030920 BN brottningarna
Tre medaljer till Vänersborgsbrottarna. I lördags åkte sju brottare från Vänersborgs Atlet- och Brottarklubb på säsongens första tävling. Tävlingen arrangerades av Uddevallas Atletklubb. Totalt vägde 102 brottare in från 16 olika klubbar, belägna i Sverige och Norge.
De deltagande brottarna från Vänersborg var Olle Andersson, Rickard Johansson, Simon Johansson, Tony Hay-Werner, Niklas Hay-Werner, Rickard Grötte och John Dahl.
Efter många hårda matcher tog Vänersborgsbrottarna ett silver och två brons.

Silvermedaljen fick Olle Andersson efter att kämpat hårt och undvikit att tappa poäng.

Bronsmedaljerna gick till Rickard och Simon Johansson som båda tappert brottades men inte riktigt var lika tekniskt kunniga som sina motståndare. Simon Johansson var ändå nöjd med resultatet då han i sin första match vann över en motståndare som kom från Norge.

Oktober
031004 Björnen cup
Under lördagen var det fristilstävling i Björnen Cup -03 under Norrköpings brottarklubb, IK Björnens, ledning. Till tävlingen åkte flera brottare från VänersborgsAtlet- och BrottarKlubb. De deltagande tjejerna och killarna var John Dahl, Therese Mattilainen, Fanny Veer, Rickard Johansson, Tony Hay-Werner, Nathalie Liljekvist och Simon Johansson.
Brottarna i VABK lämnade Vänersborg redan vid femtiden på fredag eftermiddag. När de kom fram till Norrköping strax innan klockan elva på kvällen var det bara att bädda och sova så fort det gick. Väckning skedde vid halv åtta på lördag morgon. Innan frukosten var det dags att gå till idrottshallen och väga in. Efter invägningen åts det frukost på vandrarhemmet, packades och gicks tillbaka till hallen för uppvärmning.

Tävlingen startade klockan elva och första matchen för dagen deltog Simon Johansson i. Han kastade sig in i matchen och vann på fall över Kalle Jonsson från Västerviks BK. Nästa gång Simon skulle brottas förlorade han mot Dorim Gashi från Västerås BK. Det som skulle ha blivit Simons tredje match visade sig bli en vinst på WO. Fjärde matchen för Simons del slutade med vinst mot Daniel Jensen från AK Stålpojkarna, Simon vann på fall. Simon fick i sin sista match slåss om bronspokalen. Han mötte en duktig brottare från Karlskoga BK som heter Simon Gustafsson men Karlskogabrottaren hade inte en chans mot Simon som vann på fall och därmed slutade Simon som trea i sin viktklass, 35 kg knatte.

När det var dags för Tony Hay-Werner att gå ut på mattan första gången för dagen vann han på teknisk överlägsenhet mot Jimmy Nygren från AK Stålpojkarna. I sin andra match vann Tony på fall mot Robin Leonardsson från Högalunds SK. Tonys tredje match gick på övertid och slutade med förlust på teknisk överlägsenhet mot Anton Lind från BK Athen. I sista matchen var det fight om topplaceringen men Tony orkade inte riktigt utan förlorade på poäng mot Johan Kindmark från Ale brottarna och därmed slutade Tony som tvåa i sin viktklass, 53 kg Pojk.

Rickard Johansson kämpade hårt men förlorade sin match på fall mot på fall, blev tvåa i son viktklass, 73 kg pojk.

John Dahls första match förlorade han på fall. I sin andra match visade John verkligen vad han kan men orkade inte stå upp mot det hårda motståndet och förlorade på teknisk överlägsenhet.

I Fanny Veers första match kämpade hon hårt men förlorade på fall även Therese Mattilainens första match slutade med att Therese förlorade på fall. Sedan mötte Fanny och Therese varandra i Fannys sista match som slutade med vinst på fall för Therese. Therese fick möta Viktoria Lövgren i match om tredjeplacering. Therese gav verkligen järnet och kämpade hårt men orkade inte riktigt utan förlorade matchen och slutade därmed som fyra i sin viktklass.

Nathalie Liljekvist jobbade hårt i sin första match men förlorade på fall även i sista matchen förlorade Nathalie på fall trots att hon gav allt hon hade och lite till.

Tjejernas resultat måste ses som väldigt bra eftersom en miss vid invägningen gjorde att de fick tävla som seniorer istället för som ungdom. Dagen slutade, efter 257 matcher, med resultatet att tre Vänersborgsbrottare kunde åka hem med varsin ny prispokal att ställa upp i sin hylla. Rickard Johansson blev silverplacerad och Tony Hay-Werner och Simon Johansson blev bronsplacerade.

031011 Örgryte cup
Sju brottare från VABK var med i helgens tävling som arrangerades av Örgryte IS. Det var Olle Andersson, Rickard Johansson, Richard Eliasson, Niklas Hay-Werner, Simon Johansson, Mattias Forsgren och Jonathan Jacobsson som deltog. Totalt deltog 24 klubbar från Sverige och Norge och resulterade i 178 invägda brottare. Innan tävlingen startade, meddelades det att Mikael Ljungberg skänkt vinster till tävlingen som han sedan skulle dela ut.

Mattias Forsgren var den förste av Vänersborgsbrottarna att gå upp på mattan i tävlingen. Han gick en jättefin match och vann på fall. Han fortsatte i sin andra match med att greppa sin motståndare och inte släppa och vann även då på fall. I tredje matchen kämpade han hårt och fick ännu en fallseger. I Mattias fjärde match för dagen gick han ut hårt men fick se sig besegrad på poäng. Innan femte matchen fick han frågan hur det kändes att förlora och svarade att "det känns inte lika bra som att vinna men man kan inte vinna varje match!". När han gick till mattan för sin femte match för dagen fick han än en gång kämpa hårt men till slut vann han på fall. I sista och sjätte matchen var det fajt om 3: e-4: e placering som Mattias trots stor kämpaglöd förlorade och därmed slutade Mattias som fyra i sin viktklass, knatte 26 kg.

Även Simon Johansson var snabbt ut på mattan i lördags och vann sin första match efter tio sekunder med en fallseger. I hans andra match hann det bara gå nio sekunder innan han fick ännu en fallseger. Det var först i Simons tredje match han fick se sig besegrad och detta trots att han brottades enormt bra. I fjärde matchen gick han ut lite mer försiktigt men fick in ett fint grepp på sin motståndare som ledde fram till en ny fallseger. I Simons femte och sista match för dagen var det en kamp om medaljplacering och när matchen var över stod Simon som vinnare i sin viktklass, knatte 35 kg.

I viktklassen pojk 73 kg, möttes klubbkamraterna Rickard Johansson och Olle Andersson varandra i en match om guldpokalen och trots att Rickard snabbt tog tre poäng på Olle var det snart så att Olle tog kontrollen över matchen och vann till slut med fallseger. Olle slutade i och med det som etta och Rickard som tvåa i viktklassen.

Niklas Hay-Werner hade en väldigt fin start på tävlingen med fallseger i första matchen. I andra matchen var det hårt motstånd och han fick kämpa hårt för att få en seger på fall. I tredje matchen han gick mötte han en motståndare som tog grepp om matchen och Niklas detta ledde till en förlust på fall. I fjärde matchen handlade det om 3: e-4: e placering för Niklas. Han kämpade tappert men hans motståndare vann med en seger på poäng. Vilket innebar att Niklas slutade som fyra i sin viktklass, pojk 47 kg.

Även Richard Eliasson, pojk 38 kg, började dagen med en match där han vann över sin motståndare på fall. Sedan i andra matchen mötte han en motståndare som tog greppet om honom och Richard förlorade då på fall. I tredje matchen som visade sig bli hans sista för dagen kämpade han otroligt bra men orkade inte ända fram och fick en förlust på fall.

Jonathan Jacobsson gav järnet från början då detta var hans första tävling som licensierad brottare. Han mötte hårt motstånd och förlorade på fall i första matchen. I sin andra match mötte han en motståndare som tog ett grepp om Jonathan som han ej kom ur och han fick då en förlust på fall.

Prisutdelare för dagen var Mikael Ljungberg, världsmästare OS-medaljör i brottning. Han kom till tävlingen en stund innan prisutdelningen och skrev då autografer till alla intresserade.

031025-26 Kolbotn Cup
Den gångna helgen var elva VABK-brottare i Norge för att mäta sina krafter med motståndare från många länder i en tävling som räknas bland de allra största. 441 brottare från tolv länder deltog och att VABK-gänget erövrade tre medaljer var en verkligt bra prestation. Nära 700 matcher genomfördes under lördagen och söndagen av de drygt 400 brottarna från exempelvis Sydafrika, Tjeckien, Ryssland, USA, Finland, Vitryssland och Polen. Tävlingarna inleddes med en pampig defilering.

Allra bäst av Vänersborgsgänget lyckades denna gång Richard Eliasson, som tävlade i pojk 37 kg. Det var hela 30 stycken brottare i denna viktklassen. Richard vann samtliga sina fem lördagsmatcher, inklusive semifinal på fall, bland annat genom ett snyggt krysstag. Han fick dessutom av misstag gå en ytterligare match, där motståndaren (tre år äldre och en viktklass tyngre) gått till fel matta, Richard vann den matchen också. På söndagens final om guld eller silver fick han efter en fallförlust silvermedalj. Mycket bra gjort i en så stor klass.

Söndagens tävling om tredje-fjärde plats kvalificerade sig Simon Johansson i pojkar 33 kg och Niklas Hay-Werner i pojkar 50 kg. Simon inledde sina matcher med ett par fallsegrar på lördagen men i semifinalen blev det poängförlust 4-7. På söndagen startade Simon bra och kunde så småningom via en kvartsnelson ta ännu en fallseger och därmed bronsplatsen.

Niklas tog fyra fallsegrar av lördagens sex matcher, i de två övriga bland annat semifinalen blev det tekniska förluster. I söndagens match säkrade Niklas bronset via ännu en fallseger.

För Olle Andersson i pojkar 73 kg slutade det med en sjätteplats. Han inledde med fallseger mot en norrman, men fick sedan två fallförluster mot brottare från Tjecken och Ryssland. Förlust blev det även i den kvalmatch som avslutade dagen.

Internationellt motstånd från Norge och Vitryssland fick även Tony Hay-Werner, John Dahl och Rickard Johansson känna på. De lyckades inte ta sig vidare till finalpasset.

Finalbrottning blev det inte heller för VABK-tjejerna Therese Mattilainen, Fanny Veer, Nathalie Liljekvist och Malin Veer. Therese slutade sjua i klass kvinna/junior 59 kg efter bland annat seger över klubbkompisen Nathalie.

November
031102 DM
DM-tävlingen i Fyrkanten Vargön blev ett lyckat samarrangemang för Vänersborgs ABK och Trollhättans Atletklubb. Vänersborg tog hem tolv medaljer, men tyvärr inget guld. Sju silver & fem brons blev det för VABK.

Dubbla uppsättningar silver blev det för lovande Richard Eliasson, U38, liksom för John Dahl, U76 kg som tog silver i både grek/romersk och i fristil.

Kajsa Andersson, KU52, Therese Mattilainen, KU56, och Fanny Veer, KU60 kg var de tre tjejer som också lyckades ta hem silver. Bra insatser, även om alla inte var lika nöjda då konkurrensen om guldet var hårt.

Brons blev det för Rickard Johansson, U69, i båda stilarna. I Grek/romersk för Niklas Hay-Werner, U46, och Olle Andersson, U76. I fristil för Tony Hay-Werner, U54

031116 Skaraborgsserien
Söndagen den 16 november samlades 19 brottare i VABK, ledare och familjemedlemmar vid idrottshuset i Vänersborg för att åka till Skövde då man skulle delta i Skaraborgsserien. Invägningen startade klockan elva och därefter fanns det tid till vila, mat och till sist uppvärmning. När klockan så småningom blev ett startades dagens tävling och första matchen blåstes igång. Vänersborgsbrottarna hade en bra dag där många vann sina matcher. Av nitton deltagande brottare tog tretton platser på prispallen. Några av dem som tog medalj var Malin Veer, Mattias Forsgren och Pontus Brobeck som alla tre knep guldet i sina respektive viktklasser. Några som är värda att nämnas framför andra är Matilda Brobeck som fick gå upp i åldersgrupp, Matilda är 8 år men fick brottas mot dem som var tolv till femton år. Att våga gå upp och möta dem som är fem år äldre och kämpa så hårt och tappert och trots att hon inte fick någon medaljplacering inte bli arg är ett tecken på bra sportmannaskap. En annan som ska nämnas i samband med bra uppförande är Martin Söderström som efter varje match tackade sin motståndare för god match och gjorde detta med glatt humör. Martin deltog i sin andra tävling som brottare och blev trots sitt goda humör och uppförande oplacerad. Också Martin blev placerad i en grupp där hälften av motståndarna tillhörde en viktklass över hans egna. Även Fredrik Olsson ska nämnas då han gjorde en fantastisk insats i sin absolut första tävling någonsin som brottare. Han visade att han verkligen lyssnat under träning då han under sina matcher tog många fina grepp på sina motståndare och till slut knep han även guldmedaljen.

Resultatbörs.
Flickor/yngre 29 kg: 1) Ida Pettersson, LAS, 2) Ida Fredriksson, TABK, 3) Anna Silverstolpe, VABK.
Flickor/yngre 35 kg: 1) Kristina Johansson, MABK, 2) Erica Broo, VABK, 3) Linnea Svensson, SABK.
Flickor/äldre 44 kg: 1) Carmen Schanzes, FABK, 2) Amanda Karlsson, MABK, 3) Mikaela Haglund, VABK.
Flickor/äldre 57 kg: 1) Malin Veer, VABK, 2) Cecilia Mattilainen, VABK, 3) Elin Henriksson, FABK.
Knattar/yngre 29 kg; 1) Teodor Larsson, FABK, 2) Viktor Kullgren, VABK, 3) Daniel Svensson, VABK.
Knattar/äldre 38 kg; 1) Fredrik Olsson, VABK, 2) Elias Alvqvist, SABK, 3) Simon Almén, LAS.
Knattar/äldre 47 kg; 1) Pontus Brobeck, VABK, 2) Robert Norrman, VABK, 3) Jonas Stålberg, VABK.
Knattar/äldre licens 29 kg; 1) Mattias Forsgren, VABK, 2) Martin Johansson, FABK, 3) Rasmus Boman, LAS.
Knattar/äldre licens 35 kg; 1) Amandus Johansson, FABK, 2) Simon Johansson, VABK, 3) Kristoffer Stridh, FABK.

December
031206 Kinnaträffen
I lördags morse samlades de licensierade pojkbrottarna från Vänersborgs Atlet och Brottar Klubb för att åka till Kinna och delta i Kinnaträffen. De deltagande brottarna var Olle Andersson, Jonathan Jacobsson, Robert Norrman, Simon Johansson, Niklas HayWerner och Rickard Johansson. Alla brottare gjorde väldigt bra ifrån sig och imponerade otroligt mycket på ledarna.

Några brottare som ska nämnas efter helgens tävling är Olle Andersson som tävlade i klassen pojk 66 kg. Han gjorde ett mycket bra resultat, sin hittills bästa tävling som licensierad. Totalt brottades han i 4 matcher innan det stod klart att han tagit en finalplats mot Oliver Frotjold från ÖIS. Även i den matchen ansträngde sig Olle till sitt yttersta men tyvärr räckte det inte ända fram utan han förlorade och blev därmed silverplacerad. 

Robert Norrman, som tävlar i klassen knatte 38 kg, är en annan brottare som ska nämnas då han genomförde sin första licens tävling. Han fick slita hårt men det lönades sig då han lyckade ta sig till finalmatchen mot Christoffer Lindström från BBK. Robert gjorde en fantastisk insats men tyvärr orkade han inte ända fram blev silverplacerad.

Även Simon Johansson gjorde ett fantastiskt bra resultat, han fick kämpa hårt i totalt fem matcher innan det stod klart att han gått till final. I finalen mötte han Anton Hjelm från VBK som trots att Simon gjorde allt han kunde ändå fick ner Simon och i och med detta blev Simon silverplacerad.

Rickard Johansson förtjänar även han ett omnämnande då han hamnade precis utanför prislistan och blev fyra i sin klass pojk 66 kg.

Jonathan Jacobsson och Niklas HayWerner blev i helgens tävling oplacerade.

031213 Skaraborgsserien
I lördags på luciadagen var det dags för årets sista tävling i Skaraborgserien för Vänersborgsbrottarna. Arrangörer var Lidköpings Atlet Sällskap. VABK hade 17 invägda brottare, totalt hade tävlingen 72 invägda brottare. För brottarna var detta en dag fylld med mycket kämpaglöd och engagemang. Många av brottarna åkte hem med medaljer, totalt fick brottarna i VABK 13 medaljer i olika valörer med hem.

Några brottare som ska nämnas är bland annat Rickard Johansson som i lördags genomförde sin sista tävling i klassen Pojk, efter nyår går han upp och blir Ungdom. I sin match mot Kihlström från LAS hade Rickard övertaget från start och det dröjde inte länge innan Kihlström låg på mattan och Rickard vunnit på fall. Rickard tyckte det kändes extra skönt att få avsluta året och klassen pojk med en guldmedalj.

En annan i klubben som fick kämpa hårdare för sin guldmedalj var Jonas Stålberg. Som fick kämpa mot bland annat sin klubbkamrat Pontus Brobeck, den matchen var slitsam inte bara för de som brottades utan även för de som stod vid sidan av mattan och hejade på. Länge så visste man inte vem som skulle vinna men Jonas lyckade få in ett bra grepp som inte Pontus kunde ta sig ur och därmed knep Jonas guldet framför näsan på Pontus.

Även Simon Johansson genomförde en tävling utöver det normala. Då Simon efter nyår byter klass från knatte 35 kg-licens till pojk 35 kg-licens, ville han och tränarna låta honom prova på hur motståndet är i pojkklassen. När invägningen och anmälan till pojk var inlämnat visade det sig att just i Lidköping fanns det inte fler i den klassen utan han fick gå upp till pojk 42 kg lic. Med andra ord fick Simon brottas mot pojkar som vägde cirka tio kg mer än honom. Trots detta gick det superbra. Han gick in på mattan fulladdad inför varje match och gjorde rent hus. Han vann alla matcher på fall och fick därmed guldet i sin klass.

Likaså bör man nämna Cecilia Mattilainen som i första matchen mötte klubbkamraten Ida Larsson, de höll på länge och man var inte säker på utgången förrän domaren blåste i pipan och höll upp Cecilias hand som bevis på att hon var matchvinnare. I sista matchen mötte Cecilia Sara Karlsson från MABK och där mötte Cecilia sin överman. Hon förlorade matchen men lyckades ändå ta silverplatsen.

Fredrik Olsson och Adam Granfeldt är även de VABK:are som ska nämnas då de placerade sig överst på prispallen.

Resultatbörs
Flickor/yngre 38 kg, olic: 1) Ellen Weberg, FABK, 2) Frida Lundqvist, LAS 3) Rebecca Nordström, LAS, 4) Erica Broo, VABK.
Flickor/äldre 57 kg, olic: 1) Sara Karlsson, MABK, 2) Cecilia Mattilainen, VABK, 3) Ida Larsson, VABK.
Knattar/yngre 32 kg, olic; 1) Jimmie Petterson, FABK, 2) David Ottosson, TABK, 3) Tobias Öhlund, TABK, 4) Viktor Kullgren, VABK.
Knattar/yngre 42 kg, olic; 1) Emil Broo, VABK, 2) Robert Bergström, VABK.
Knattar/äldre 26 kg, olic; Adam Granfeldt, VABK, 2) Adam Ek, SABK.
Knattar/äldre 29 kg, olic; 1) Alush Jusufi, BK Sana, 2) Anton Stålberg, VABK, 3) Markus Jansson, TABK, 4) Martin Söderström, VABK.
Knattar/äldre 42 kg, olic; 1) Elias Almqvist, SABK, 2) Filip Alloh, BK Sana, 3) Kristoffer Aikio, VABK, 4) Viktor Bergström, VABK.
Knattar/äldre 47 kg, olic; 1) Jonas Stålberg, VABK, 2) Pontus Brobeck, VABK, 3) Oskar Almqvist, SABK.
Pojk 42 kg olic; 1) Fredrik Olsson, VABK, 2) Martin Bäckström, FABK, 3) Andreas Haraldsson, LAS.
Pojk 42 kg lic; 1) Simon Johansson, VABK, 2) Oscar Lindén, LAS, 3) David Bustad, LAS, 4) Jakob Axelsson, LAS.
Pojk 53 kg lic; 1) David Gustavsson, LAS, 2) Johan Lilja, LAS, 3) Rickard Grötte, VABK.
Pojk 66 kg lic; 1) Rickard Johanson, VABK, 2) Jack Kihlström, LAS.


031213 Bravida Cup
På luciadagen åkte fem av de tjejer som finns i VABK till Göteborg för att tävla i Bravida – cup, en tävling för enbart licensierade brottare. Av de fem tjejer som åkte dit tog fyra medaljer, 1 guld, 2 silver och 2 brons.

Av de tjejer som deltog gjorde Mikaela Haglund bäst ifrån sig. Mikaela brukar tävla i klassen flickor/yngre 40 kg men på grund av att det inte fanns tillräckligt många tävlande i gruppen blev hon placerad i flickor/äldre. Vilket ledde till att Mikaela som är 10 år fick möta tjejer på 13 och 14 år. Trots detta motstånd kämpade hon rejält och efter fyra matcher hade hon även gjort rent hus bland motståndarna och lyckats med att ta guldmedaljen.

Trettonåriga Paulina Eriksson tävlade i klassen flickor/äldre 62 kg och även hon fick kämpa tappert. I finalmatchen fick hon ge allt hon hade men tyvärr räckte det inte ända fram utan Paulina fick se sig besegrad. Hon fick med andra ord silvermedalj.

Therese Mattilainen som tävlade i klassen kvinnor/ungdom 56 kg fick även hon gå många matcher. Finalmatchen som hon gick fick hon brottas länge i men till slut fick hon se sig besegrad och fick därmed silvermedalj.

Nathalie Liljekvist tävlandes i klassen kvinnor/ungdom 65 kg hade en jobbig dag i lördags. Hon gjorde mycket bra ifrån sig med mycket fina matchresultat. Hon fick användning för allt som hon lärt sig på träningen och prövade troligen alla grepp som finns. Hon lyckade ta sig till semifinal där hon mötte hårt motstånd men lyckades ändå vinna och fick därigenom bronsmedalj.

Jennifer Jacobsson var den femte deltagande tjejen och trots att hon kämpade hårt lyckades hon inte ta sig vidare utan blev oplacerad i lördagens tävling.

Vänersborgs Atlet och Brottar Klubb vill passa på att nämna för alla intresserade att nio tjejer från VABK åker på ett elitträningsläger den 2:e januari. Ett omnämnande förtjänar också det faktum att klubben efter nyår har 12 killar och 12 tjejer som är eller blir licensierade brottare.